Nzzen be az
Emlkpontba
 
 
LTALNOS INFORMCIK HREK Aktulis Archvum HDMEZVSRHELY EMLKPONT KILLTSOK PROGRAMOK TANRK MUNKATRSAINK KIADVNYAINK AZ EMLKPONT PLYZATAI
Tanulmány a hódmezővásárhelyi munkásőrségről
EMLÉKPONT
f
Médiapartnerünk
Párhuzamos kémhistóriák - avagy út Vásárhelyről a hírszerzési szolgálatokig
www.szigoruantitkos.hu
Tanulmány az állambiztonsági szervek hódmezővásárhelyi működéséről
EMLÉKPONT
Andrássy u. 34
Hódmezővásárhely 6800
email: emlekpont@emlekpont.hu
Tel: 06 62 530 940


Fejlesztette: CENTER.HU Kft.

Magyar English Deutsch
 

A Zsinagga a Mzeumok jszakjnak egyik kiemelt helyszne Hdmezvsrhelyen

A htvgn a Mzeumok jszakjnak egyik kiemelt helyszne idn Hdmezvsrhelyen a Zsinagga s a Magyar Tragdia 1944 Killthely. Az itt megrendezsre kerl programokrl Mikls Pter, az Emlkpont intzmnyvezetje adott tjkoztatst.


– A zsidsgrl legtbbszr a holokauszt s a zsidldzs kapcsn beszlnk, mikzben a tmban foly trtneti, nprajzi s antropolgiai kutatsok homlokterben az ll, hogy a zsidsg mennyire volt elvlaszthatatlan rsze a rgi magyar trsadalomnak – fogalmazott Mikls Pter indokolva a programok helysznnek s tematikjnak megvlasztst.

– Clunk – fogalmazott az intzmnyvezet –, hogy ne csak a hatmilli zsid kiirtsval vgzd szrny idszakra emlkezznk, hanem arra a korszakra is, amikor magyarok s zsidk nemcsak egyms mellett, hanem egytt is ltek.

A szombat esti s jszakai programok a zsidsg kultrjba, nnepeibe s htkznapjaiba, zenei s gasztronmiai hagyomnyaiba avatjk be a ltogatkat. Kt ismeretterjeszt eladst tart ezen az estn Vanderstein Nomi, a zsid vallstudomnyok doktora a ni szerepek a zsidsgban, valamint a zsid nnepek tmakrrl. S mivel a zsid hagyomnyvilg fontos eleme az tkezsi kultra, a ltogatk este kilenctl megkstolhatjk a zsid telek kzl a maceszgombclevest s a hagyomnyos dessget, a fldnit.


A hagyomnyos zsid dallamokat s azok tllst pedig fl tztl a Sheket Du tagjai mutatjk be, akik nemcsak eljtsszk a dalokat, de meslnek azok trtnetrl is.

Az esemnyre mr este hattl vrjk a vendgeket, akik a kertben lthat mini-killtson keresztl megismerkedhetnek a Biblia nvnyeivel a mirhtl a fgn t a tamariskig, de lehetsg lesz arra, hogy mgnestblra hber betkkel felrjk nevket s azzal szelfit ksztsenek. A Mzeumok jszakjnak vsrhelyi tallrgyjt jtkban rszt vesz Zsinagga s a Magyar Tragdia 1944 Killthely is, amelyet a 14 v feletti ltogatk a programban rsztvev t msik helyszn felkeressre is jogost karszalaggal ltogathatnak jnius 24-n este hattl jflig.