Nzzen be az
Emlkpontba
 
 
LTALNOS INFORMCIK HREK Aktulis Archvum HDMEZVSRHELY EMLKPONT KILLTSOK PROGRAMOK TANRK MUNKATRSAINK KIADVNYAINK AZ EMLKPONT PLYZATAI
Tanulmány a hódmezővásárhelyi munkásőrségről
EMLÉKPONT
f
Médiapartnerünk
Párhuzamos kémhistóriák - avagy út Vásárhelyről a hírszerzési szolgálatokig
www.szigoruantitkos.hu
Tanulmány az állambiztonsági szervek hódmezővásárhelyi működéséről
EMLÉKPONT
Andrássy u. 34
Hódmezővásárhely 6800
email: emlekpont@emlekpont.hu
Tel: 06 62 530 940


Fejlesztette: CENTER.HU Kft.

Magyar English Deutsch
 

A vrs csillag gyjtotta lngra a Vroshza tornyt
Tgla- s vrostrtnetrl a finisszzson

Hdmezvsrhely trtnetnek meghatroz kt elemt, a tglagyrtst s a tglaptszetet jrta krl Dmtr Mihly Requiem egy tglagyrrt cm fotkilltsnak finisszzsa cstrtk dlutn az Emlkpontban. A Vros plt agyagbl s tzbl cm beszlgets sorn Dmtr Mihly s vendgei rintettk a vros trtnett, de sz volt a filozfiai gondolatoknak az ptszetben val tetten rhetsgrl is.A tbb mint szzhsz ve plt vsrhelyi Vroshza a telepls egyik legjellegzetesebb plete, s br pp a pnteki kzgylsen szletik dnts a feljtsrl, Mucsi Lszl ptsz, a vrosfejlesztsi iroda vezetje leszgezte: az plet eredeti egysgeinek j rsze ma is jl ltja el feladatt.


A korabeli helyhatsg kt helysznt is szmba vett a Vroshza megvalstsrl folytatott trgyalsokon, azonban a mai Liszt Ferenc nek-zenei ltalnos Iskola helyvel szemben a Kossuth tr mellett hatroztak a vrosatyk. A tervek elksztsvel Ybl Mikls unokaccst, a szintn ptsz Ybl Lajost bztk meg, azzal, hogy a vsrhelyi vroshza nagyobb legyen a szegedinl s tornya is magasabb legyen.


Mucsi Lszl


A kivitelezssel megbzott trsasgnak – amelyet ma konzorciumnak neveznnk – tagja volt a Kovcs Testvrek Tglagyra is, amelynek ma mg lthat maradvnyait Dmtr Mihly a killts kpein megrktette. Az ptkezshez – amelyen negyvenhrom mester s ktszz segd dolgozott – a tglkat a Kutasi ti gyrbl szlltottk s a gyorsabb munkhoz lvasutat ptettek a homokbnyig. Mindez segtett abban, hogy mindssze kt v alatt ptsk fel Vsrhely ftern a helyhatsg plett.


A nyolcvan centimter s egy mter kztti vastagsg tglafalak lehetv tettk, hogy ksbb akr egy msodik elemeletet is rptsenek, a fdm legvastagabb gerendit pedig kzel egy mter tmrj fk trzsbl faragtk. A Vroshza hasznos alapterlete kt s flezer ngyzetmter, homlokzata egy nagy fociplya terlete, tbb mint kilencezer ngyzetmter, mg a torony tvenngy mter magas. Az plet llagt csak a pont flvnyi klnbsggel bekvetkezett kt tz rontotta, az elst – 1970. szeptember 4-n – a toronyra felhelyezett, vilgt vrs csillag elektromos zrlata okozta.


Dmtr Mihly s Lks Gyrgyi


A vrosban a szilrd pletek ltrehozst a trk uralom idejn a megszllk tiltottk, mg ksbb a tglagets a vros fldesura, a Krolyi csald kivltsga volt – mondta el Lks Gyrgyi, a hdmezvsrhelyi levltr munkatrsa. Az ltaluk ptett Krolyi-hz s a Serhz tgli is az uradalmi tglagetbl kerltek ki, ahol bokskban, szalma s ndtzelssel kszltek a tglk. Br az 1788-as nagy tzvsz is igazolta, hogy kevs a vrosban a tglaplet s a tglbl kszlt, tzbiztos kmny, azonban a vros csak kzel szz v mltn jutott rkvltsggal a tglagets joghoz. Ekkor ptsi szakosztly alakult s a vros szmos jrdjt kveztk ki tglval.


A Kovcs Testvrek Tglagyra fnykorban korszer zemnek szmtott, a kt gyrrszt – amelyekben az akkor jdonsgnak szmt krkemenck mkdtek – alagt s az abban fut kis vast kttte ssze s a hetven alkalmazott kztt kttucatnyi n vgezte a nehz munkkat a prselstl a szrtson t az getsig. A termels arats idejn sznetelt, hogy a tglagyri dolgozk a mezvros fldjein vllaljanak munkt a betakarts idejn.

Maczelka Tibor

Hsz ve kerlt Maczelka Tibor tulajdonba a Kutasi ti, egykori tglagyr. A vllalkoz elmondta: nem volt gazdasgos az akkorra elavult technolgival mkdtt gyrts s korbban emiatt megszntettk a termelst. Azt viszont rmmel fogadta, hogy Dmtr Mihly vllalkozott a mg megtekinthet rszek megrktsre.


Fogantatsunkkor mg nem tudni, hogy boldogok lesznk-e, szegnyek, vagy gazdagok, biztos csak az, hogy el fogunk mlni – fogalmazta meg a beszlgets vgn Dmtr Mihly. A fotmvsz elmondta: a ltezs egy specilis formjnak megrktsre nylt lehetsge az egykori tglagyrban, hiszen az mr nem mkdik, s remny sincs az jraindtsra, viszont a mlt rszleteit mg megrktheti a fotogrfus.


Az Emlkpont galrijban lthat killtst mg mrcius 5-ig, vasrnapig kereshetik fel a ltogatk.