Nzzen be az
Emlkpontba
 
 
LTALNOS INFORMCIK HREK Aktulis Archvum HDMEZVSRHELY EMLKPONT KILLTSOK PROGRAMOK TANRK MUNKATRSAINK KIADVNYAINK AZ EMLKPONT PLYZATAI
Tanulmány a hódmezővásárhelyi munkásőrségről
EMLÉKPONT
f
Médiapartnerünk
Párhuzamos kémhistóriák - avagy út Vásárhelyről a hírszerzési szolgálatokig
www.szigoruantitkos.hu
Tanulmány az állambiztonsági szervek hódmezővásárhelyi működéséről
EMLÉKPONT
Andrássy u. 34
Hódmezővásárhely 6800
email: emlekpont@emlekpont.hu
Tel: 06 62 530 940


Fejlesztette: CENTER.HU Kft.

Magyar English Deutsch
 

A Nagy Hbor htkznapi hseirl az Emlkpontban


A hdmezvsrhelyi Emlkpont minden v mjusnak utols htvgjn – egyttmkdve Hdmezvsrhely Megyei Jog Vros nkormnyzatval s a helyi Els Vilghbors Emlkbizottsggal – megemlkezik az els vilghbor hseirl s ldozatairl. Kt ve a kzgyjtemny Fronthtkznapok cmmel rendezett sajt anyagbl killtst, bemutatva a szegedi negyvenhatosok helytllst az itliai frontokon, mg egy ve a Szamrsziget szellemkatoni cm vndorkilltsnak helyt adva mutatta be a Szardnia melletti kis szigeten fogva tartott monarchiabli katonk tragikus sorst, mg az idn Harctr s fogolytbor cmmel kerlt sor konferencira s knyvbemutatra.A Mikls Pter, az Emlkpont intzmnyvezetje ltal szerkesztett Harctr s fogolytbor cm knyvben Nagy Gyngyi, Berntsky Ferenc s Kovcs Imre Attila rendezte sajt al vsrhelyi vagy Vsrhelyhez kthet, els vilghbors katonk – Balogh Sndor, Marton Pter, Aszalai Klmn s Zdori Sndor – naplit.


Dr. Mikls Pter intzmnyvezet s a konferencin bemutatott ktet


A forrsdokumentumok megjelentetst az Els Vilghbors Centenriumi Emlkbizottsg anyagi tmogats tette lehetv.


Berntsky Ferenc, a Tornyai Jnos Mzeum trtnsze


Berntsky Ferenc, a Tornyai Jnos Mzeum trtnsze a keleti s az olaszorszgi fronton harcolt s ott fogsgba esett Zdori Sndor napljt dolgozta fel. Zdorit fogolytrsaival tbb olasz mezgazdasg birtokon dolgoztattk, a munkabrkbl az elltsuk kltsgeit levontk. Zdori Sndor napljban nemcsak a munkrl, hanem krnyezetrl is beszmolt, rt a hinyos higinirl, az ltala egyhangnak tlt olasz konyhrl, de lerta, amikor egy feldhdtt olasz katona egyik, ppen pihen fogolytrst leltte. A naplban arrl is lehet olvasni, hogy mind az olasz katont, mind az gyt eltussolni igyekv felettest brsg el lltottk.


Nagy Gyngyi, az Emlkpont trtnsze


Nagy Gyngyi, az Emlkpont trtnsze a kmves mester Marton Pter s a fldmves Aszalai Klmn sorst mutatta be naplikon t. A mszaki katonaknt szolglt Marton gyngybetkkel, ignyesen fogalmazott napljban felsorolta szmos katonatrsa nevt, de egy pletrl ksztett skicct is tartalmazzk a megsrgult oldalak. Aszalai Klmn az orosz fronton harcolva esett hadifogsgba, s a mai Ukrajna terletn vgeztettek vele mezgazdasgi munkt. Nagy Gyngyi kiemelte: az gy foglalkoztatott hadifoglyok sorsa sokkal jobb volt, mint az t- s vastptsen alkalmazott sorstrsaik. Aszalai Klmn a hbor utn hazatrt, azonban a msodik vilghborban egyik fia hsi hallt halt, mg a msik hadifogsgba esett. „Csak a kt vilghbor n ltt vna” – fogalmazott Aszalai a vsrhelyi, -z nyelvjrsban rt napljban.


Pintr Istvn trtnsz


Pintr Istvn trtnsz Romnia orvtmadsrl szl eladsban emlkeztetett: mg 1883-ban egyezett meg Bukarest a Monarchival, hogy hbor esetn nyugati szomszdjt fogja tmogatni, ennek ellenre 1916 augusztusban mg a hadzenet tadsa eltt megtmadta az Osztrk-Magyar Monarchit, mivel az antant hatalmakkal folytatott titkos trgyalsokon jelents terletekre kapott gretet. A magyar s a nmet egysgek felvettk a harcot az 1., 2. s 4. romn hadsereggel szemben s december hatodikra egszen Bukarestig szortottk vissza a tmad csapatokat, st elfoglaltk a romn fvrost is.


Katona Csaba, az MTA Blcsszettudomnyi Kzpont Trtnettudomnyi Intzetnek tudomnyos munkatrsa


Katona Csaba, az MTA Blcsszettudomnyi Kzpont Trtnettudomnyi Intzetnek tudomnyos munkatrsa a nacionalizmus els vilghbor ideje alatti megjelenst vette grcs al eladsban. Mint kifejtette, a hnapok ta a lvszrkok vrzivatarban harcol legtbb katona szmra a tlls lett a legfontosabb.
A naplkban voltak egyes npcsoportok, amelyekre sztereotpiaszer megjellsek s jelzk fordulnak el. Mg az itliai harctren az olasz csapatok fegyvereitl fenyegetett magyar katonk egyike az ltaluk megtmadott s beszortott olasz katonk – mint rta, „szegny digk” – csaldjairt aggdott, addig az orosz fronton harcol katonk napliban ilyen nem olvashat. Mint elmondta, valamennyi hborban, gy a legutbbi dlszlv harctereken is a nacionalizmust a politikai szereplk a vgletekig fokozzk a hadi cselekmnyek idejn.

Zeman Ferenc, az Emlkpont trtnsze


Zeman Ferenc, az Emlkpont trtnsze az els vilghbor demogrfiai hatst elemezve kimutatta, hogy Hdmezvsrhely llekszma jelentsebben cskkent a tbbi alfldi vrosnl, amely annak ksznhet, hogy a vrosbl 15 ezer frfi harcolt a frontokon, s kzlk – jval nagyobb arnyban, mint ms teleplseken – kzel hromezren vesztettk letket. A frontszolglat miatt ksbbi idpontban, vagy egyltaln nem trtntek meg hzassgktsek, kevesebb gyermek szletett, radsul az els hbor idejn felnttek gyermekeit soroztk be a msodik vilghborban, amely sorn ez a korosztly tovbbi vesztesgeket szenvedett el.

A Vsrhelyi Televzi Hradjnak rszlete: