Nézzen be az
Emlékpontba
 
 
ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK HÍREK Aktuális Archívum HÓDMEZŐVÁSÁRHELY EMLÉKPONT KIÁLLÍTÁSOK PROGRAMOK TANÓRÁK MUNKATÁRSAINK KIADVÁNYAINK AZ EMLÉKPONT PÁLYÁZATAI
Tanulmány a hódmezővásárhelyi munkásőrségről
EMLÉKPONT
f
Médiapartnerünk
Párhuzamos kémhistóriák - avagy út Vásárhelyről a hírszerzési szolgálatokig
www.szigoruantitkos.hu
Tanulmány az állambiztonsági szervek hódmezővásárhelyi működéséről
EMLÉKPONT
Andrássy u. 34
Hódmezővásárhely 6800
email: emlekpont@emlekpont.hu
Tel: 06 62 530 940


Fejlesztette: CENTER.HU Kft.

Magyar English Deutsch
 

A mérsékelt humanista
Bibó-kiállítás az Emlékpontban

- Bibó István munkásságát mind a jobb-, mind a baloldali politikai gondolkodók elismerik – jelentette ki Tegzes Lászlóné Bibó Borbála pénteken a hódmezővásárhelyi Emlékpontban az édesapja életét és munkásságát bemutató tárlat megnyitóján.A politikus és politológus Bibó lánya – aki több mint egy évtizedig Hódmezővásárhelyen élt a családjával az 1970-es–1980-as évek fordulóján – a most megnyílt kiállításról elmondta: nyitó portréként egy olyan felvételt választották, amelyen édesapja mosolyog. Ez a kép ugyanis akkor készült az 1956-os szerepvállalásáért életfogytiglani börtönre ítélt Bibó Istvánról, amikor a börtönből az 1963. évi nagy amnesztia idején kiszabadulhatott. A roll up-okon a látogatók végig követhetik Bibó munkásságát, de a tablók képei a család életébe is bepillantást engednek.


- Bár eddig sok könyv jelent meg Bibóról, mégis szükséges beszélni róla – fogalmazta meg Miklós Péter, az Emlékpont intézményvezetője, aki példamutatónak nevezte Bibó István szélsőségektől mentes, mérsékelt alapállását, amelyet a nácizmus és a kommunizmus tombolásának idején tanúsított, s amely miatt az 1980-as években, a rendszerváltás hajnalán az ókommunista erők kivételével valamennyi politikai irányzat igazodási pontként ismerte el. Bibó egyszerre volt baloldali, keresztény és liberális úgy, hogy életművét a mértékletesség, a humanizmus és az európai gondolkodás tette feledhetetlenné.

Bibó István 1956. november 4-i kiáltványát – amelyet az épület szovjet megszállásakor a parlamentben lévő egyedüli kormánytagként fogalmazott meg – Bajnócziné Rácz Éva felolvasásában hallgatta meg a megnyitó közönsége.


A Bibó István élete és munkássága című kiállítás két hétig látható az Emlékpontban. A tárlatot az 1956-os Emlékbizottság támogatásával a leányfalu Faluház és Ravasz László Könyvtár munkatársai állították össze Tegzes Lászlóné Bibó Borbála szakmai koordinálásával.