Nzzen be az
Emlkpontba
 
 
LTALNOS INFORMCIK HREK Aktulis Archvum HDMEZVSRHELY EMLKPONT KILLTSOK PROGRAMOK TANRK MUNKATRSAINK KIADVNYAINK AZ EMLKPONT PLYZATAI
Tanulmány a hódmezővásárhelyi munkásőrségről
EMLÉKPONT
f
Médiapartnerünk
Párhuzamos kémhistóriák - avagy út Vásárhelyről a hírszerzési szolgálatokig
www.szigoruantitkos.hu
Tanulmány az állambiztonsági szervek hódmezővásárhelyi működéséről
EMLÉKPONT
Andrássy u. 34
Hódmezővásárhely 6800
email: emlekpont@emlekpont.hu
Tel: 06 62 530 940


Fejlesztette: CENTER.HU Kft.

Magyar English Deutsch
 

A Komcsin-kln uralma Pol Pot megyben
Tudomnyos tancskozs Szegeden

Az llamszocialista diktatra hatalombirtokosait nven kell nevezni – fogalmazta meg a Nemzeti Emlkezet Bizottsgnak (NEB) egyik f feladatt a testlet tagja, Sos Viktor Attila a pnteken, a kommunizmus ldozatainak emlknapjn a Csongrd Megyei Kormnyhivatalban a hdmezvsrhelyi Emlkponttal s a Csongrd Megyei nkormnyzattal kzsen szervezett szimpziumon. A NEB feladata, hogy ne csak az ldozatok s ne csak az gynkk, hanem a rendszert mkdtetk, a szolglatok megrendelinek szemlye is ismert legyen – tette hozz a trtnsz.


Csri kos jsgr


A Csri kos jsgr ltal moderlt konferencin Sos Viktor Attila kifejtette: hatalombirtokosnak szmtanak azok a megyei s helyi prt- s tancsi tisztviselk is, akik br ms szinten, de ugyangy a rendszert meghatroz tnyezk voltak, mint az orszgos politika hatalmi szervek tagjai.


Sos Viktor Attila, a Nemzeti Emlkezet Bizottsga tagja


Az elad elmondta: fel kell trni a megyei, vrosi s kisebb teleplseken feladatot vllalt tancsi vezetk tevkenygt is – akik a mai szhasznlattal lve a kor kzleti szerepli voltak –, s bemutatni lettjukat a kzssgnek. Minderre j pldnak mutatta be a megyei kormnyhivatal Prtkontroll cm killtst, vagy a hdmezvsrhelyi Emlkpont tudomnyos tevkenysgt is.


Sos Viktor Attila hozztette: az emltett krkn tl meg kell ismerni s ismertetni azoknak az gyszeknek s brknak a szemlyt s lettjt, akik az 1956-ot kvet megtorlsokban hoztak tleteket a hatalom elvrsainak megfelelen, de e krbe tartoznak az idszak katonai, karhatalmi s munksr vezeti is, akik let-hallrl dntttek a velk szemben tmasztott elvrsoknak megfelelen s lvezve a rendszer feljk tanstott elismerst.


Mikls Pter trtnsz, az Emlkpont intzmnyvezetje


Pol Pot megye: a Csongrd megyt jell kifejezst nem az utkor adta, hiszen magnak a megyei prt- s egy rvid ideig megyei tancsi vezetknt mkdtt Komcsin Mihlynak a kemnyvonalas kommunista tevkenysge hozta prhuzamba a kambodzsai dikttor nevt az ltala irnytott megyvel – errl Mikls Pter trtnsz, az Emlkpont vezetje szlt eladsban. Mint kifejtette, az megye lre ideiglenes clzattal, de vgl hossz tvra kinevezett vezet megtlse nem volt egyntet. Volt egykori szigoran titkos tiszt, aki nemrg bekvetkezett hallakor felkszlt kzgazdsznak nevezte az egykori vezett, mg ngyszemkzti beszlgetsben egyik volt munkatrsa csak ennyit mondott: nem ismerek olyat, aki jt mondott volna rla.Mikls Pter Komcsin letplyjrl elmondta: a negyvenes vek elejn csatlakozott a kommunista prthoz s a msodik vilghbor utn a megszll szovjet erknek ksznheten lett ifjsgi vezet, majd az MDP agitcis s propaganda osztlynak vezetje. 1956-ban Heves megyei titkrknt tbbszr killt Rkosi mellett, majd a forradalom napjaiban „eltnt” Komcsin a megtorlsok idejtl Szegeden futott be politikai karriert.


A rla szl bels jelentsek megkrdjelezik mind szakrtelmt, mind emberi tulajdonsgait, azonban hangslyozzk felttlen prthsgt. A trtnsz rmutatott: a rendszer szmra ez utbbi jelentette az alkalmassgot egy-egy vezeti feladat elltsra, szemben az emberi s felkszltsgbeli kpessgekkel.
Mikls Pter hangslyozta: van mg teendje a trtnszeknek. Az ltala vezetett vsrhelyi Emlkpontban most a hatvan ve alakult munksrsg trtnett dolgozzk fel a rendelkezsre ll dokumentumok alapjn, de szksg lenne a politikai letrajzok elkszlte utn a megye szocializmus kori politikai monogrfijt is megalkotni, hogy ne egykori kommunista llambiztonsgi tisztek mondjk meg, hogyan is kell a trtnelem egy-egy szerepljt megtlni.


Blint Lszl trtneti kutat, llambiztonsgi szakrt


A szimpziumot zr eladsban Blint Lszl trtneti kutat, llambiztonsgi szakrt eladsban hangslyozta: 1945-ben nem volt tmegbzisa a kommunistknak, azonban idsebb Komcsin Mihly megltta a szovjet csapatok hatalomtvtelben nyl lehetsget s egsz csaldjt belptette a prtba. A vrosi politikai rendrsget ifjabb Komcsin Mihly szervezte meg, amelynek vezetje nagybtyja, az a Komcsin Ills lett, akirl a rla szl jelentsekben ezt olvasni: gyakran ittas, politikailag iskolzatlan, gyengesgeit erszakossgval ellenslyozza s zavarosan foglal llst az antiszemitizmus krdsben. Utbbi tma kapcsn rott jelentse miatt, amelyben lerta: a szegedi politikai rendrsg harcol a zsidsg ellen – levltottk. Az elad szlt mg Komcsin Antalrl, aki IKV vezetknt az akkor tancselnk lakbr-tartozst tisztra mosta, s ezen rdemrt a szegedi frdk vezetjv nyert kinevezst.


Az elad szlt mg a sokak szmra a Mikroszkp Sznpadrl ismert Komls Jnos, akkori VH-s fhadnagy tevkenysgrl is, 1947-48-ban aki a prt vals vagy vlt ellensgeivel szemben rendezett koncepcis perek szervezsben tnt ki, amelyek sorn a koholt vdakkal kapcsolatban a knyszervallatsok sorn szletett beismersek nyomn slyos tletek szlettek.