Nzzen be az
Emlkpontba
 
 
LTALNOS INFORMCIK HREK Aktulis Archvum HDMEZVSRHELY EMLKPONT KILLTSOK PROGRAMOK TANRK MUNKATRSAINK KIADVNYAINK AZ EMLKPONT PLYZATAI
Tanulmány a hódmezővásárhelyi munkásőrségről
EMLÉKPONT
f
Médiapartnerünk
Párhuzamos kémhistóriák - avagy út Vásárhelyről a hírszerzési szolgálatokig
www.szigoruantitkos.hu
Tanulmány az állambiztonsági szervek hódmezővásárhelyi működéséről
EMLÉKPONT
Andrássy u. 34
Hódmezővásárhely 6800
email: emlekpont@emlekpont.hu
Tel: 06 62 530 940


Fejlesztette: CENTER.HU Kft.

Magyar English Deutsch
 

A krptaljai nagymama trtnetre derlt fny az Emlkpontban


Krptaljrl, a nagyszlsi Pernyi Zsigmond Kzpiskola dikjait ltja vendgl a hten a szegedi Radnti Mikls Ksrleti Gimnzium. A krptaljai vendgek cstrtkn kerestk fel a hdmezvsrhelyi Emlkpontot, ahol Nagy Gyngyi, a kzgyjtemny trtnsze kalauzolta a csoportot.A huszonegy dik s ngy pedaggus az intzmnyek kztti testvriskolai kapcsolat rvn rkezett Szegedre, s a vendgltk fontosnak tartottk, hogy a dikok megismerhessk Hdmezvsrhely 1945 s 1990 kztti trtnelmt is.

A krptaljaiak elmondtk: sok olyan jellegzetessggel tallkoztak az Emlkpontban – klnsen a tanrok –, amely nluk, az egykori Szovjetuniban is hasonlan megtallhat volt s az ott megtrtnt esetekkel is sok a prhuzam.


A csoporttal rkezett tantn, Keresztesi Diana nagymamja trtnett osztotta meg a ltogats alkalmval. A nagymama a trtnet idejn a tantkpz elsves hallgatja volt, s lelkesen kszlt a pedaggus plyra. Azonban desapjt, aki a kolhozban dolgozott, a kommunista hatalom – ma sem tudni, mirt – hrom vre brtnbe zratta s a nagymamt azonnali hatllyal eltvoltottk a tantkpzbl. A tanti plyra ksbb sem lphetett, az eset utn tz vvel nylt lehetsge arra, hogy knyvtrban dolgozzon.