Nzzen be az
Emlkpontba
 
 
LTALNOS INFORMCIK HREK Aktulis Archvum HDMEZVSRHELY EMLKPONT KILLTSOK PROGRAMOK TANRK MUNKATRSAINK KIADVNYAINK AZ EMLKPONT PLYZATAI
Tanulmány a hódmezővásárhelyi munkásőrségről
EMLÉKPONT
f
Médiapartnerünk
Párhuzamos kémhistóriák - avagy út Vásárhelyről a hírszerzési szolgálatokig
www.szigoruantitkos.hu
Tanulmány az állambiztonsági szervek hódmezővásárhelyi működéséről
EMLÉKPONT
Andrássy u. 34
Hódmezővásárhely 6800
email: emlekpont@emlekpont.hu
Tel: 06 62 530 940


Fejlesztette: CENTER.HU Kft.

Magyar English Deutsch
 

A hagyomny forradalmastsa
Bemutattk Kovcs Imre Attila ktett az Emlkpontban

Vsrhelyi apokrifek, titkok, rdekessgek s forrskzlsek – gy sszegezte az Emlkpontban cstrtkn bemutatott ktetnek tartalmt Kovcs Imre Attila irodalmr, a kzgyjtemny munkatrsa Mikls Pterrel, az intzmny vezetjvel beszlgetve. Az Imago parvi mundi az Emlkpont Knyvek sorozat msodik ktete, a cmet magyarra A mi kis vilgunk kpeknt fordthatjuk, s mint a szerz elmondta: a knyv bortjra nem vletlenl kerlt latin cm.Kovcs Imre Attilt sajt rdekldse motivlta arra, hogy a mltbli Vsrhely eddig kevsb ismert trtneteire fordtsa figyelmt, a Vsrhelyi szi Trlatok kialakulsra, vagy a Bethlen Gimnziumban egy idben tantott hrom tanr trtnetre, akiknek sorst a trtnelem hrom klnbz irnyba terelte. Egytt kezdte plyjt Lng Istvn, Sipka Sndor s Osvth Bla, akik kzl Lng vasbetonszerelknt kellett, hogy megljen, mg Sipka Sndorbl egyetemi oktat, Osvthbl pedig a Nemzeti Sznhz fdramaturgja lett.


A ktetben kln figyelmet szentel a szerz Tornyai Jnosnak, aki szmra festmnye, a Juss hozta meg az tt sikert s a szerz lltja: a kpet – amelyhez a fest szmos vzlatot s varicit ksztett – nem is a malkotssal kapcsolatban gyakran emlegetett drmaisg, inkbb a „dmoni brvgy” brzolsa teszi egyediv. Tornyai „pokrcember” volt, akit most mr szeretnk, mert tvol van – fogalmazta meg Kovcs Imre Attila, aki prhuzamba lltotta vele plyatrsat, Endre Blt, akit sokan szerettek, hiszen kellemes, trsasgi ember volt – de a zseni kzlk mgiscsak Tornyai volt.

Arrl, hogy mirt is vlasztott ktetnek latin cmet, Kovcs Imre Attila Gonda Jzsef tevkenysgt felidzve vlaszolt. Gonda hozta ltre Hdmezvsrhelyen az els irodalmi-mvszeti trsasgot 1910-ben, amelynek lapjban Ady Endre is publiklt, estjkre elltogatott Hatvany Lajos s Gonda ktetnek elszavt a Nyugatot alapt Ignotus rta. Gonda Jzsef ktete latin cmmel (Semper idem) jelent meg s az Imago parvi mundi szerzje az emlke eltt tisztelegve vlasztott szintn latin cmet knyvnek.A beszlgets sorn sz esett a helytrtnet feladatrl s megfelel attitdjrl is, amelyrl a szerz kijelentette: fontos, hogy a helytrtnetrs ne csak unalmas lecke legyen, pp ellenkezleg: feladata a hagyomny forradalmastsa.

Mikls Pter kijelentette: e ktet sem az ltalnosan lefogadott helytrtneti munkk jegyeit hordozza magn, hanem egy multidiszciplinris, egyedi, a szerz monogramjbl alkotott jelzvel, igazi KI-s m. A szerz egyetrtve fogalmazta meg: „gondolkod vagyok, aki tbbfle »kikpzsben« is rszeslt az iskolkban, az egyetemeken s a mellettk mkd mhelyekben”.A ktet foglalkozik a mai vsrhelyi fiatalok vilgkpvel is. Rosszabbra szmtottam – lltja a szerz, aki szociolgiai ignyessggel vgzett felmrst a tmban. Eredmnyeirl kijelentette: a vizsglatban rszt vett fiatalok Vsrhely-ismerete a kzepesnl gyengbb, mg genercijuknak nincs programja s mikzben ket a „hiperkritikus” hozzlls jellemzi, htra dlnek az let mozijban s elvrjk a szrakoztatst. Azonban nyegle nagykpsgk mgtt ott a segtsg krse, a vgy, hogy lnyeges dolgokra motivljk ket – figyelmeztetett a szerz.Az est sorn Mits Mrton szaxofonmvsz improvizcikkal sznestett eladsa segtette a kznsget kapcsoldni a beszlgets gondolataihoz.