Nzzen be az
Emlkpontba
 
 
LTALNOS INFORMCIK HREK Aktulis Archvum HDMEZVSRHELY EMLKPONT KILLTSOK PROGRAMOK TANRK MUNKATRSAINK KIADVNYAINK AZ EMLKPONT PLYZATAI
Tanulmány a hódmezővásárhelyi munkásőrségről
EMLÉKPONT
f
Médiapartnerünk
Párhuzamos kémhistóriák - avagy út Vásárhelyről a hírszerzési szolgálatokig
www.szigoruantitkos.hu
Tanulmány az állambiztonsági szervek hódmezővásárhelyi működéséről
EMLÉKPONT
Andrássy u. 34
Hódmezővásárhely 6800
email: emlekpont@emlekpont.hu
Tel: 06 62 530 940


Fejlesztette: CENTER.HU Kft.

Magyar English Deutsch
 

A Gulgtl a kommunista gynkvilgig
Bemutattk az Emlkpont Knyvek j kteteit

A kommunizmus ldozatainak emlknapjn mutattk be az Emlkpont Knyvek cm sorozat j kteteit a hdmezvsrhelyi Emlkpontban. Blint Lszl trtneti kutat, llambiztonsgi szakrt Ellensges elemek cm knyvt a szerz, mg a Mikls Pter szerkesztsben megjelent Mindennapok a Gulgon cm kiadvnyt az intzmny vezetje ismertette a pnteki sajtbemutatn.


Mikls Pter s Blint Lszl a kt j kiadvnnyal


A Mindennapok a Gulgon cm kiadvnyt az Emlkpont kutatsaibl s a kzgyjtemny 2016. november 10-i, a Gulg vilgt bemutat nemzetkzi konferencijnak eladsaibl lltotta ssze a szerkeszt. A ktet az Emberi Erforrs Tmogatskezel s a Gulg Emlkbizottsg tmogatsval jelent meg. A kiadvnyban olvashat a Vsrhelyen lt s a Gulgra elhurcolt Hajd Ottn Brsony Vera trtnete, akinek sikerlt megszknie a szovjet munkatborbl. Mikls Pternek a ktetben szerepl tanulmnya pedig a tavalyi v vgn elhunyt Gulcsy Lajos krptaljai reformtus pspk (aki 2015 prilisban volt vendge az Emlkpontnak) emlkiratai kapcsn az egyni s a kzssgi emlkezetnek a trtneti kutatsokban val hasznosthatsgt foglalta ssze.Blint Lszl trtneti kutat, llambiztonsgi szakrt Ellensges elemek cm – a Nemzeti Kulturlis Alap tmogatsval megjelent – ktete az 1945 s 1989 kztt megfigyelt mintegy tezer Congrd megyei szemly adattra, sok vsrhelyi nvvel. A szerz elmondta: munkja sorn az adatokat az llambiztonsgi Szolglatok Trtneti Levltrban, a Magyar Nemzeti Levltrban s a Hadtrtnelmi Levltrban folytatott kutatsai mellett a korabeli sajtbl gyjttte. Blint Lszl kiemelte: a korszakot jellemezte, hogy volt olyan szegedi megfigyelt, akit 1968-banfalfirklsrt nyolc v brtnre tlt a hatalom, s hozztette: abban bzik, hogy a kvetkez generci – munkjt megismerve – vals kpet kaphat az llamszocializmus korrl.