Nzzen be az
Emlkpontba
 
 
LTALNOS INFORMCIK HREK Aktulis Archvum HDMEZVSRHELY EMLKPONT KILLTSOK PROGRAMOK TANRK MUNKATRSAINK KIADVNYAINK AZ EMLKPONT PLYZATAI
Tanulmány a hódmezővásárhelyi munkásőrségről
EMLÉKPONT
f
Médiapartnerünk
Párhuzamos kémhistóriák - avagy út Vásárhelyről a hírszerzési szolgálatokig
www.szigoruantitkos.hu
Tanulmány az állambiztonsági szervek hódmezővásárhelyi működéséről
EMLÉKPONT
Andrássy u. 34
Hódmezővásárhely 6800
email: emlekpont@emlekpont.hu
Tel: 06 62 530 940


Fejlesztette: CENTER.HU Kft.

Magyar English Deutsch
 

A forrong vidkrl az Emlkpontban

A hdmezvsrhelyi Emlkpont kiadvnysorozatnak tdik ktett vehettk kezkbe a kzgyjtemny keddi knyvbemutatjra rkezettek. A Forradalom kzelnzetbl. Az 1956-os forradalom s szabadsgharc vidki esemnyei cm ktet hsz szerz huszonegy tanulmnyt tartalmazza s az alcmben olvashat kldetst teljestve 1956 vidki esemnyeit igyekszik felmutatni.A ktet szerkesztje, Mikls Pter intzmnyvezet a bemutatt megelzen hangslyozta: a tanulmnyok tbbsge helytrtneti munka, amelyek kztt ngy tanulmnyt az Emlkpont egykori s jelenlegi munkatrsai ksztettek sajt kutatsaik alapjn s ezek szvegei Hdmezvsrhely 1956-os trtnetvel foglalkoznak.


Az Emlkpont tavaly oktberben, a forradalom hatvanadik vforduljn nagyszabs konferencit rendezett, amelynek eladsai szerkesztett formban kerltek a most megjelent ktetbe. A hsz szerz igazolja, hogy az Emlkpont fontos tudomnyos mhely, a huszadik szzad s ezen bell 1956 kutatsnak is fontos helyszne, s a szerzk Budapesttl rden, Nyregyhzn, Egeren s Kecskemten t Szegedig egy gy, az tvenhatos forradalom vidki esemnyeinek feltrsra lltak ssze kutatcsoportt, amelynek munkja a most bemutatott ktet, amelynek megjelenst az 56-os Emlkbizottsg is tmogatta – fejtette ki Mikls Pter.Rgi llspontja a trtnelem egyes szemllinek, hogy minden sorsfordt esemny csak Budapesten trtnt, azonban ez nincs gy, hiszen a knyv rsai igazoljk, hogy vidken is ugyangy megalakultak a forradalmi szervek, eltvoltottk a kommunista jelkpeket, elzavartk a rgi tancsi vezetket s helyettk nemzeti bizottsgokat vlasztottak. s a megtorls is ugyangy bekvetkezett mindentt az orszgban.


- Elg csak Csongrd megyre utalni – hvta fel a figyelmet Mikls Pter -, itt 1957 s 1963 kztt tbb mint htszz – kzttk kt hallos – tlet szletett, azaz htszz embert bizonythatan 1956-os „bneirt” jogi eljrsnak vetettek al. s akkor mg nem beszltnk a vsrhelyi Bethlen Gimnziumrl, amelynek tanuli kzl tbb mint egy tucat dik tvozott klfldre s tovbbi nyolc-tz diktrsuknak sajt, vagy szleik 1956-os szerepvllalsa miatt nem engedtk, hogy tovbb tanuljanak. ket is a megtorls ldozatai kz kell, hogy soroljuk.Br ilyen tpus munkk mr kszltek, de viszonylag rgen, az 1990-es vek nagy forrsfeltr munkit kveten a ktezres vek elejn – hangslyozta a ktet aktualitst az intzmnyvezet, rmutatva, hogy a Szakolczai Attila szerkesztette, akkoriban megjelent, ktktetes, A vidk forradalma ta ilyen tematikus, nemcsak egy-egy rgival, hanem ltalban a vidkkel foglalkoz m nem jelent meg.A ktet bemutatjn a knyvben az Erdei Istvn s trsainak perrl szl tanulmnyval szerepl Zeman Ferenc, az Emlkpont trtnsze Erdeirl szlva hangslyozta a szocildemokrata politikus hsgt elveihez, amirt a brsg msodfokon ktszeresre emelte elsfokon kiszabott ngyves szabadsgvesztst s mellkbntetsknt teljes vagyonelkobzssal sjtotta az elveit fel nem ad Erdeit.Az Emlkpontban trtnszknt dolgoz Nagy Gyngyi a kiadvnyban az 1956-os forradalom hatvanadik vforduljra megjelent interjktet elksztse sorn szerzett tapasztalatait sszegz tanulmnyval szerepel. Mint elmondta, a trtnetek feldolgozsa sorn nemcsak a vsrhelyi, hanem a vsrhelyiek ltal szerte az orszgban meglt esemnysorokra derlt fny s kijelentette: biztos benne, hogy van mg olyan, 1956-hoz s Hdmezvsrhelyhez s a vsrhelyiekhez kapcsold trtnet, amely mg ezidig nem kerlt feldolgozsra.


Az 1956-os Emlkbizottsg tmogatsnak ksznheten a bemutat rsztvevi egy-egy ktetet vehettek t az Emlkpont Knyvek sorozat tdik darabjbl.A Vsrhelyi Televzi Hradjnak rszlete: