Nzzen be az
Emlkpontba
 
 
LTALNOS INFORMCIK HREK Aktulis Archvum HDMEZVSRHELY EMLKPONT KILLTSOK PROGRAMOK TANRK MUNKATRSAINK KIADVNYAINK AZ EMLKPONT PLYZATAI
Tanulmány a hódmezővásárhelyi munkásőrségről
EMLÉKPONT
f
Médiapartnerünk
Párhuzamos kémhistóriák - avagy út Vásárhelyről a hírszerzési szolgálatokig
www.szigoruantitkos.hu
Tanulmány az állambiztonsági szervek hódmezővásárhelyi működéséről
EMLÉKPONT
Andrássy u. 34
Hódmezővásárhely 6800
email: emlekpont@emlekpont.hu
Tel: 06 62 530 940


Fejlesztette: CENTER.HU Kft.

Magyar English Deutsch
 

A dedikci szakrlis trggy teszi a ktetet
Br-Balogh Tams a vsrhelyiektl krt segtsget kutatsaihoz

– Azltal, hogy a szerz sajt kezvel r dedikcit knyvbe, szakrlis trgy vlik belle – jelentette ki Br-Balogh Tams irodalomtrtnsz a hdmezvsrhelyi Nmeth Lszl Vrosi Knyvtrban htf este megrendezett knyvbemutatjn. A Knyvvel zenek nked Radnti Mikls dedikcii cm knyv szerzje Dr. Mikls Pterrel, az Emlkpont intzmnyvezetjvel beszlgetve arrl is meslt, hogyan sikerlt a tbb mint hatszz Radnti-dedikcit ktetbe gyjtenie.Az est vendgeit kszntve Sos Csilla, a vrosi bibliotka vezetje rmt fejezte ki, hogy a magyar kultra napjhoz ktd vrosi programsorozat keretben a kt intzmny (a Nmeth Lszl Vrosi Knyvtr s az Emlkpont) egytt hozta ltre a knyvbemutatt.

– A dedikci – br csak pr soros szveg dtummal s ajnlssal –, mgis informciforrs az irodalomtrtnsz szmra – szgezte le Br-Balogh Tams. – Jelzi, hogy a kt szemly ismerte egymst, a megszlts jellemzi kettjk kapcsolatt, mg a keltezs rgzti, hogy mikor s hol tallkoztak, s ez tmpontot adhat a tovbbi kutatsokhoz.Br-Balogh kzlte: Radnti Mikls felesgnek, Gyarmati Fanninak – ahogyan a csaldban s a kzeli ismersk szltottk – Fifi nninek csak egyetlen knyve volt frje ajnlsval, hiszen egytt ltek, s ahogyan azt az irodalomtrtnsznek elmondta, mirt is dedikln az gy egyik oldaln alv a msik oldalon lvnek a kzs csaldi knyvespolc knyvt. Viszont Gyarmati Fanni ajnlsval egyre tbb dediklt ktetet lelt fel Br-Balogh Tams, kzgyjtemnyekben, mint pldul a Petfi Irodalmi Mzeumban, gyjtknl s hzi knyvtrak rkseinl. A szerz szlt a dediklt pldnyok pnzben is mrhet rtkrl is: az egyik, Radnti ltal mindssze kt szval ajnlott knyvrt egy aukcin ht milli forintnl is tbbet fizetett az egyik licitl.


Radnti – aki mint arra Dr. Mikls Pter emlkeztetett – Glatter vezetknven kerlt az anyaknyvbe, nvvltoztatsi krelmre Radnczira vltoztattk nevt, de Radnti nven publiklt. A klt felhtlennek nem nevezhet kapcsolatot polt a vsrhelyi knyvtr nvadjval. Errl Br-Balogh Tams elmondta, hogy ngy ktetet is dediklt Nmeth Lszlnak. Az els bejegyzsek hangneme barti, azonban az 1939-et kveten – vlheten a zsid trtvnyek letbe lpsnek okn – megromlott viszonyuk, Radnti napljban olyan keresetlen szavakat fogalmazott meg, amely utn lehetetlennek tnt kapcsolatuk folytatsa. Azonban egy 1944. januri dedikci, amelyben mly tisztelettel s szinte szeretettel ajnlotta ktett a klt valsznsti, hogy Nmeth Lszl igyekezett Radnti segtsgre lenni.Dedikci igazolja azt is, hogy az egybknt nem sokat utaz Radnti Mikls Hdmezvsrhelyen jrt 1935. mjus 25-n, amikor a knyvtr akkori igazgatjnak, Vizi Albertnek dediklt knyvet. E ltogats sorn kereste fel a szerb ortodox templomot, amelynek ikonosztzn lthat Szent Nhum kpe is, s nem vletlen, hogy Nhum prfta alakja megjelenik a klt nyolcadik eclogjban is. Ez a ktet azonban nincs meg, s a kutat a vsrhelyiek segtsgt krte: ha tudnak az 1983-ban elhunyt egykori knyvtrvezet hziknyvtrnak holltrl, rtestsk, hogy kiegszthesse kutatst.