Nézzen be az
Emlékpontba
 
 
ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK HÍREK Aktuális Archívum HÓDMEZŐVÁSÁRHELY EMLÉKPONT KIÁLLÍTÁSOK PROGRAMOK TANÓRÁK MUNKATÁRSAINK KIADVÁNYAINK AZ EMLÉKPONT PÁLYÁZATAI
Tanulmány a hódmezővásárhelyi munkásőrségről
EMLÉKPONT
f
Médiapartnerünk
Párhuzamos kémhistóriák - avagy út Vásárhelyről a hírszerzési szolgálatokig
www.szigoruantitkos.hu
Tanulmány az állambiztonsági szervek hódmezővásárhelyi működéséről
EMLÉKPONT
Andrássy u. 34
Hódmezővásárhely 6800
email: emlekpont@emlekpont.hu
Tel: 06 62 530 940


Fejlesztette: CENTER.HU Kft.

Magyar English Deutsch
 


Tízezer Csongrád megyei áldozata volt nagyapáink Mohácsának
Hetvenöt éve történt a doni katasztrófa


A doni áttörés 75. évfordulóján Dr. Miklós Péter történésszel, az Emlékpont intézményvezetőjével készített interjút közölt a megyei napilap, a Délmagyarország szerkesztője, Varga Anna.

Tovább...


2018. január 12. péntek
_____________________________________________________________________________Békés és üldözött évszázadok a Hód-tó partján
Bemutatták az új várostörténeti kiállítás kísérőkiadványát


A Tornyai János Múzeum anyagára és a fellelhető forrásokra támaszkodva készítették el a közgyűjtemény munkatársai az intézmény decemberben megnyílt, helytörténeti kiállítását. A város történetének több száz évét a 21. századi eszközeivel mutatja be a tárlat – mondta el Miklós Péter, a hódmezővásárhelyi Emlékpont intézményvezetője szerda délután az Évszázadok a Hód-tó partján című kiállítás látogatóit vezető kiadvány bemutatóján.

Tovább...


2018. január 10. szerda
_____________________________________________________________________________Angyalokról, angyalokkal - Karácsonykor

Dr. Miklós Péter történész, a hódmezővásárhelyi Emlékpont intézményvezetője volt a vendége a Kossuth Rádió 2017. december 24-én elhangzott, Angyalokról, angyalokkal - Karácsonykor című műsorának. A szerkesztő: Lang János

Tovább...


2017. december 24. vasárnap
_____________________________________________________________________________Szentesi diákok adventi látogatása az Emlékpontban

A szentesi Horváth Mihály Gimnáziumból érkezett tizenegyedikes és tizenkettedikes diákok csoportja kereste fel kedden a hódmezővásárhelyi Emlékpontot.

Tovább...


2017. december 21. csütörtök
_____________________________________________________________________________Megjelentek az Emlékeztető legújabb számai

A hódmezővásárhelyi Emlékpont tudományos folyóirata, az Emlékeztető 2017.évi két kötetét (1-2. és 3-4. számát) mutatta be kedden Miklós Péter történész. A közgyűjtemény vezetője hangsúlyozta: cél, hogy mind az Emlékeztető, mind maga az Emlékpont a jelenkortörténeti kutatások egyik fontos periodikája, illetve műhelye legyen.

Tovább...


2017. december 19. kedd
_____________________________________________________________________________Adventi gondolatok

Miklós Péter történész, a hódmezővásárhelyi Emlékpont intézményvezetője a Kossuth Rádió Adventi gondolatok című műsorának 2017. december 19-i adásában.

Tovább...


2017. december 19. kedd
_____________________________________________________________________________Családok, fényképek, történetek

Kilenc középiskolás és egy egyetemista csoport, összesen több mint kétszáz diák vett részt decemberben a hódmezővásárhelyi Emlékpont ingyenes tárlatvezetésein a Szerelem papírrepülőn című időszaki kiállításon. A budapesti Centropa Alapítvány év végéig látogatható tárlata az első világháború időszakának Magyarországát mutatja be, számos fényképpel illusztrálva, hogy a magyar társadalomnak a zsidóság integráns része volt és az Osztrák-Magyar Monarchia hadseregében is számos zsidó származású fiatalember futott be karriert.

Tovább...


2017. december 18. hétfő
_____________________________________________________________________________Az Ige teológusáról az Emlékpontban

– Ravasz László hosszú, több történelmi korszakot átívelt élete több mint kilenc évtizede során megélte az elismerést és a politikai üldöztetettséget is – mondta Miklós Péter, a hódmezővásárhelyi Emlékpont intézményvezetője a református püspök életét bemutató kiállítás keddi megnyitóján. Az év végéig látogatható tárlat Ravasz László unokái és dédunokája, Bibó Borbála, Szacsvay Éva és Tegzes Orsolya kurátori munkájával leányfalui Faluház és Ravasz László Könyvtár gondozásában készült el.

Tovább...


2017. december 12. kedd
_____________________________________________________________________________Dzsingisz kán nyomában
Titkos történetek a mongolokról


- Mongóliában ma is különös tisztelettel viseltetnek A mongolok titkos története című könyv iránt, amelynek egy példánya arany betűkkel, arany keretbe foglalva az ázsiai állam köztársasági elnöki rezidenciájának kiemelt helyen látható – mondta el a csütörtök este a hódmezővásárhelyi Emlékpontban bemutatott könyvről annak fordítója, Obrusánszky Borbála történész, keletkutató. A tizenharmadik században íródott mű középkori mongol nyelven, de kínai írásjelekkel lejegyezve maradt ránk a kínai császár levéltárában, s nagy uralkodójuk és hadvezérük, Dzsingisz kán történetét és a mongol birodalom megszületését rögzítette az utókor számára.

Tovább...


2017. december 7. csütörtök
_____________________________________________________________________________Az Emlékpontról a Felvidéken

A szlovákiai komáromi Selye János Egyetem vendégelőadója volt november utolsó hetében Miklós Péter, aki az Emlékpont tevékenységét is bemutatta a felvidéki felsőoktatási intézmény hallgatóinak.

Tovább...


2017. december 4. hétfő
_____________________________________________________________________________
Dr. Miklós Péter történész, címzetes főiskolai tanár, az Emlékpont intézményvezetője angol nyelvű tanulmányát közölte a prágai Károly Egyetem történeti intézetének Pragua Papers on the History of International Relations című folyóirata 2017. évi első számában Cardinal József Mindszenty protecting the persecuted (1945–1948) címmel.

A teljes tanulmány IDE kattintva tölthető le.


2017. december 3. vasárnap
_____________________________________________________________________________Múltkereső szembenézés
Az Emlékpontot bemutató írást közölt a Magyar Idők napilap


A Magyar Idők napilap Múltkereső szembenézés címmel jelentetett meg írást, amelyben a hódmezővásárhelyi Emlékpontot mutatja be.

Tovább...


2017. december 1. péntek
_____________________________________________________________________________Szent László az Emlékpontban

Szent László emlékére igyekszik felhívni a figyelmet a nevét viselő emlékév, valamint a szent király életét és annak hatását bemutató tárlat, amely csütörtök este óta látható a hódmezővásárhelyi Emlékpontban. A kiállítást megnyitó Gaal Gergely kereszténydemokrata országgyűlési képviselő, a Szent László Emlékév Tanácsadó Testületének elnöke kifejtette: Szent László uralkodóink közül nemcsak daliás termetével magasodott ki, de államférfiként, hadvezérként és jogalkotóként is maradandót alkotott.

Tovább...


2017. november 23. csütörtök
_____________________________________________________________________________Öt ország diákjai keresték fel az Emlékpontot

Öt ország diákjai munkálkodnak abban a projektben, amelynek résztvevői a héten a magyar partneriskola, a Németh László Gimnázium, Általános Iskola szervezte hódmezővásárhelyi programokon vesznek részt. A csoport csütörtök délután látogatta meg az Emlékpont kiállítását, amelyet Nagy Gyöngyi, a közgyűjtemény történésze mutatott be a tanulóknak és tanáraiknak.

Tovább...


2017. november 23. csütörtök
_____________________________________________________________________________Áttörő győzelem – száz éve

A száz évvel ezelőtti caporettói áttörés történetét ismerhették meg hétfőn a hódmezővásárhelyi Emlékpontban megtartott rendhagyó történelemórán a Németh László Gimnázium, Általános Iskola és a Kalmár Zsigmond Szakiskola diákjai. A német támogatással az osztrák-magyar haderő által végrehajtott sikeres hadművelet történéseit Pintér István történész, tanár mutatta be a tanulóknak.

Tovább...


2017. november 20. hétfő
_____________________________________________________________________________Hűség a szabadsághoz

A Hódmezővásárhelyen 1904-ben született, majd Debrecenben élt költő, újságíró Pákozdy Ferenc 1956-os verseit tartalmazó Fekete könyvet mutatták be a hódmezővásárhelyi Emlékpont és a debreceni Déri Múzeum közös péntek délutáni rendezvényén. A beszélgetést vezető Diószegi Szabó Pál költő, történész a bemutatón magát azt az eredeti füzetet is bemutatta, amelybe Pákozdy az ötvenes évek derekán írta költeményeit.

Tovább...


2017. november 10. péntek
_____________________________________________________________________________Kommunista hatalom és minőségi irodalom

Bár rövid időt töltött Németh László a városban, Hódmezővásárhely inspiráló közegnek bizonyult számára – mondta Miklós Péter, a hódmezővásárhelyi Emlékpont intézményvezetője, az idén harmincéves Németh László Társaság szerda délutáni konferenciájára érkezetteket üdvözölve. A szervezet az Emlékponttal közösen „A legszebb képesség is elátkozott kincs, amíg ébresztőjét meg nem találja” Németh László emlékezete címmel rendezett tanácskozását, amelyen az író munkásságáról hangoztak el előadások.

Tovább...


2017. november 8. szerda
_____________________________________________________________________________Kádár János vásárhelyi brigádja

Az 1956-os forradalom és az azt követő megtorlás történetéről beszélve nemcsak a hősök és áldozatok, hanem a rendszer fenntartóinak tevékenységét is vizsgálni kell – jelentette ki Miklós Péter, a hódmezővásárhelyi Emlékpont intézményvezetője a közgyűjtemény történészei által megírt Kádár-huszárok és pártkatonák. Munkásőrök Hódmezővásárhelyen, 1957–1988 című kötet szerda esti bemutatóján.

Tovább...


2017. november 7. kedd
_____________________________________________________________________________Ötvenhat igazságáról az Emlékpontban

Az 1956-ot végzős hódmezővásárhelyi gimnazistaként megélő Aranyossy Ildikó volt az Emlékpont november 6-i rendhagyó történelemórájának vendége, aki történetét Nagy Gyöngyivel, az Emlékpont történészével beszélgetve osztotta meg a Gregus Máté Szakközépiskola végzős diákjaival.

Tovább...


2017. november 6. hétfő
_____________________________________________________________________________A hálózat csapdájában?
Könyv a Csongrád megyei ügynökhálózatról


Bálint László állambiztonsági kutató legújabb, A hálózati nyilvántartás szereplői. Az államvédelmi és állambiztonsági hálózat nyilvántartása Szegeden és Csongrád megyében című kötetét mutatták be hétfő délután a Csongrád Megyei Kormányhivatal Pártkontroll szobájában. A szerzővel Miklós Péter történész, a hódmezővásárhelyi Emlékpont vezetője beszélgetett az egykor ifj. Komócsin Mihály megyei párttitkár dolgozószobájaként funkcionáló helyiségben kialakított kiállításban.

Tovább...


2017. november 6. hétfő
_____________________________________________________________________________Kisfilm az Emlékpontról a köztelevízió sorozatában

A köztelevízió a Duna Televízió és az m1-en is sugározta az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseinek emléket állító sotozatát, amelynek 11. epizódja a hódmezővásárhelyi Emlékpont tevékenységét mutatta be.

Tovább...


2017. november 3. péntek
_____________________________________________________________________________A protestáns egyházakról az Emlékpontban

A reformáció ötszázadik évfordulója alkalmából rendezett konferenciát csütörtökön a hódmezővásárhelyi Emlékpont. A tanácskozás résztvevőit köszöntve Miklós Péter, a közgyűjtemény intézményvezetője hangsúlyozta: a reformáció Európa gazdaság-, politika- és eszmetörténetét egyaránt meghatározta.

Tovább...


2017. október 26. csütörtök
_____________________________________________________________________________Szerelem, forradalom, történelem
A Csizmadia házaspár 1956-os élményei


Saját 1956-os történetét foglalta kötetbe Csizmadia Zoltán és felesége. Az 56 magyar ifjúsága című könyvet szerdán mutatta be a hódmezővásárhelyi Emlékpont. Csizmadia Zoltánnéval a közgyűjtemény történésze, Nagy Gyöngyi beszélgetett.

Tovább...


2017. október 25. szerda
_____________________________________________________________________________A kádári megtorlásokról az Emlékpontban

Míg a tavalyi évben az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeire fókuszált a hódmezővásárhelyi Emlékpont, addig idén a hatvan éve zajlott megtorlások állnak a közgyűjtemény rendezvényeinek középpontjában – mondta Miklós Péter intézményvezető, az Emlékpont konferenciatermében szerdán az Ötvenhat áldozatai. A kádári megtorlások Magyarországa című tudományos tanácskozás résztvevőit köszöntve.

Tovább...


2017. október 25. szerda
_____________________________________________________________________________1956 a fiatalok forradalma volt

Az 1956-os forradalom és szabadságharcról tartott előadást a szegedi Dugonics András Piarista Gimnáziumban október 24-én Miklós Péter történész, a hódmezővásárhelyi Emlékpont intézményvezetője. Az előadó hangsúlyozta: a forradalom megvalósításában a hallgatóság soraiban ülő fiataokkal azonos életkorú középiskolások és egyetemi hallgatók fontos szerepet vállaltak, s a szegedi diákoknak tudniuk kell, hogy a forradalom követeléseit elsőként a szegedi egyetemisták fogalmazták meg.

Tovább...


2017. október 24. kedd
_____________________________________________________________________________A magyar fiatalok a nemzeti függetlenségért harcoltak 1956-ban

Dózsa László színművész 1956-os történetét dolgozza fel Stefka István rendező-producer Nem vallott, eltemetve című kreatív dokumentumfilmje. Az alkotás a hagyományos, dokumentarista eszközök mellett a játékfilmek adta lehetőségeket is felhasználva mutatja be az akkor tizennégyéves forradalmárral történteket. A filmet kedd este mutatta be a hódmezővásárhelyi Emlékpont, amelyen részt vett a rendező, valamint a forgatókönyvet író Csurka Dóra. Az alkotókkal a közgyűjtemény történésze, Zeman Ferenc beszélgetett.

Tovább...


2017. október 24. kedd
_____________________________________________________________________________Makói történelemverseny győztesei az Emlékpontban

Minden évben megrendezi vetélkedőjét az 1956-os forradalom és szabadságharcról a makói József Attila Múzeum. Az idei versenyre a helyi József Attila Gimnáziumból hívtak csapatokat, akiknek a hagymaváros múzeuma gyűjteményének és az udvaron álló szovjet hősi emlékmű segítségével kellett megoldaniuk a számukra összeállított feladatlapot. A csapatok jutalmul a hódmezővásárhelyi Emlékpontban és a békéssámsoni Szabadság Házában tettek ma látogatást.

Tovább...


2017. október 24. kedd
_____________________________________________________________________________1956 egy történelmi folyamat fontos állomása

Tótkomlós városának az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc kirobbanása hatvanegyedik évfordulóján rendezett megemlékezésén Miklós Péter történész, címzetes főiskolai tanár, a hódmezővásárhelyi Emlékpont intézményvezetője mondott ünnepi beszédet.

Tovább...


2017. október 23. hétfő
_____________________________________________________________________________Ötvenhatnak minden településen vannak hősei

Kligl Sándor Munkácsy-díjas szobrászművész újszentiváni ötvenhatos emlékművét Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök szentelte meg. Az eseményen ünnepi beszédet mondott Miklós Péter történész, megyei önkormányzati képviselő, a hódmezővásárhelyi Emlékpont vezetője.

Tovább...


2017. október 22. vasárnap
_____________________________________________________________________________Ötvenhat arcai

Kiss Adél festőművész, Oláh Katalin Kinga szobrászművész és Oláh Mátyás László szobrászművész 23 ’56-os című tárlatát Miklós Péter történész nyitotta meg a makói József Attila Múzeumban.

Tovább...


2017. október 20. péntek
_____________________________________________________________________________Nemzetközi konferencia a zsidóság múltjáról az Emlékpontban

A hódmezővásárhelyi Emlékpont volt az egyik helyszíne csütörtökön a Szegedi Tudományegyetem, az Élet Menete Alapítvány, a budapesti Holokauszt Emlékközpont, a hódmezővásárhelyi Emlékpont valamint a Szegedi és a Hódmezővásárhelyi Zsidó Hitközség által megrendezett, egész napos, Holokauszt: Csend – Beszéd – Emlékezet – Üzenet című konferenciának. A vásárhelyi tanácskozás előtt az Emlékpont galériájában megnyitották Czingel Szilvia Szerelem papírrepülőn című kiállítását.

Tovább...


2017. október 19. csütörtök
_____________________________________________________________________________Wallenberg nyomán az Emlékpontban

A hódmezővásárhelyi Emlékpont, a Magyar Tragédia 1944 Kiállítóhely és a zsinagóga adott otthont a Wallenberg nyomán elnevezésű, középiskolások számára kiírt országos vetélkedő regionális fordulójának, amelyet a vásárhelyi közgyűjtemény a Raoul Wallenberg Egyesülettel közösen rendezett meg. A megmérettetésen hét csapat – közöttük három határon túli – mérte össze tudását a Raoul Wallenberg életéről és tevékenységéről, valamint a holokauszt és a magyar–zsidó együttélés témakörében szerzett ismereteiről.

Tovább...


2017. október 18. szerda
_____________________________________________________________________________Szerelem papírrepülőn az Emlékpontban
Hétköznapi történetek, mint a történelem építőkockái


A sajtó számára kedden rendezett bejáráson pillanthattak be a tudósítók a még rendezés alatt álló, Szerelem papírrepülőn című kiállításba a hódmezővásárhelyi Emlékpont galériájában. A Centropa Alapítvány október 19-én 17 órakor nyíló látványos tárlata az elmúlt század eleji magyar zsidó életmódot mutatja be sok fényképpel és személyes dokumentumokkal.

Tovább...


2017. október 17. kedd
_____________________________________________________________________________A szabadság élménye közösségformáló erő

A Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Könyvtár átriumában kedd délután nyílt meg Miklós Péter történész, a hódmezővásárhelyi Emlékpont intézményvezetőjének A szabadság pillanatai. Egyéni és közösségi cselekvésformák 1956-ban című tablókiállítása, amelyet követően bemutatták Miklós Péter A szabadság reményei. Egyéni és közösségi cselekvésformák 1956-ban és „Részt vettem a szabadságharc megmozdulásaiban˝ Putnik Tivadar (1929–1998) című kötetét is.

Tovább...


2017. október 17. kedd
_____________________________________________________________________________1956-os történelemverseny az Emlékpontban

Négy csapat nevezett a hódmezővásárhelyi Emlékpont 1956-os történelemversenyére ebben az évben. A tanulóknak egy kötelező és egy másik, három lehetőségből választható témában kellett prezentációt készíteni és azt bemutatni a kedden délelőtt a közgyűjtemény konferenciatermében.

Tovább...


2017. október 17. kedd
_____________________________________________________________________________Arany-Tóth Ferencre emlékeztek az Emlékpontban

Az 1951 és 1955 között Békéssámsonból indult Magyar Ellenállási Mozgalom utolsóként, nyolcvanhárom éves korában idén október 4-én elhunyt tagjára, Arany-Tóth Ferencre emlékeztek hétfő délelőtt a hódmezővásárhelyi Emlékpont rendhagyó történelemóráján.

Tovább...


2017. október 16. hétfő
_____________________________________________________________________________A dualizmus kora sikertörténet a magyar történelemben

Az idén negyvenedik alkalommal kerül sor meg a Csongrád Megyei Levéltári Napokra, amelynek egyik helyszíne – hasonlóan, az 1978-as első eseményhez – Hódmezővásárhely. A kedden, az Emlékpontban tartott konferencia előadói a másfél évszázaddal ezelőtti kiegyezés témakörét járták körül.

Tovább...


2017. október 10. kedd
_____________________________________________________________________________Balogh páter, aki Rákosi szövetségese lett

Kedden a hódmezővásárhelyi Emlékpontban folytatódik a 40. alkalommal megrendezésre kerülő Csongrád Megyei Levéltári Napok rendezvénysorozata, amely hétfőn vette kezdetét Szegeden. A Dóm látogatóközpontjában az 1947-es kékcédulás választás megyei hatásait vették górcső alá az előadók, közöttük Miklós Péter, az Emlékpont intézményvezetője, aki Balogh páter politikai tevékenységéről tartott előadást.

Tovább...


2017. október 9. hétfő
_____________________________________________________________________________Állambiztonság – egyházi retorziók – hitbéli nyugtalanság

Az Emlékpont könyvek sorozatban megjelent, Vincze Gábor: A legnagyobb nyugtalanság tapasztalható… című könyvéről recenziót közölt a maszol.ro internetes portál.

Tovább...


2017. október 9. hétfő
_____________________________________________________________________________Madách-konferencia vásárhelyi előadókkal

A Madách Irodalmi Társaság a napokban rendezte meg a XXV. Madách Szimpóziumot, amelyen Hódmezővásárhelyről Miklós Péter, az Emlékpont vezetője, valamint Cserjés Katalin irodalmár és Szabó Pál történész vett részt előadóként.

Tovább...


2017. október 1. vasárnap
_____________________________________________________________________________Történelmi értéket őriz a Csongrád-Csanád megye elnevezés

Az Országgyűlés szeptember 20-i ülésén terjesztette elő Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, országgyűlési képviselő javaslatát, amelyben indítványozta, hogy Csongrád megye 2020. június 4-től – a trianoni békediktátum századik évfordulójától - a Csongrád-Csanád megye nevet viselje. A javaslatról a Vásárhelyi Televízió ma sugárzásra kerülő, Keresztkérdés című magazinműsorában Dr. Kis Andreával, az MSZP önkormányzati képviselőjével és Dr. Miklós Péter történésszel, az Emlékpont intézményvezetőjével, a megyei közgyűlés tagjával beszélget a műsor vezetője, Huszár Tamás.

Tovább...


2017. szeptember 27. szerda
_____________________________________________________________________________Ulmi diákok ismerkedtek Hódmezővásárhely történelmével

A Németh László Gimnázium, Általános Iskola hosszú évek óta ápol kapcsolatot a németországi Ulm Szent Hildegard Katolikus Leányiskolájával, amelynek keretében a német és a magyar diákok rendszeresen felkeresik egymást. Az ulmi diákok csoportja az elmúlt héten érkezett Hódmezővásárhelyre és szeptember 25-én vendéglátóikkal közösen látogatták meg az Emlékpontot.

Tovább...


2017. szeptember 24. hétfő
_____________________________________________________________________________Vásárhelyi érzések
Péczely György festményei az Emlékpontban


Rendhagyó tárlat nyílt a hódmezővásárhelyi Emlékpont galériájában. A művész és tudós Péczely György ugyanazt a vásárhelyi szellemi örökséget és érzésvilágot örökítette meg a képzőművészet eszközeivel, amit népzenei gyűjtőként édesapja, Péczely Attila – Németh László barátja és regényhőse, a helyi zeneiskola névadója – adott tovább.

Tovább...


2017. szeptember 15. péntek
_____________________________________________________________________________Egy kiállítás képei – nyolc évtized távlatából
Az egykori Vásárhely arcai és érzései az Emlékpont tárlatán


Péczely György (1929–1985) képeiből nyílik tárlat Vásárhelyi érzések címmel péntek este a hódmezővásárhelyi Emlékpontban. A tárlatot a sajtó számára a megnyitó előtti napon mutatta be közgyűjtemény intézményvezetője, Miklós Péter, aki elmondta: egy nyolcvan ével ezelőtti kiállítás részletei elevenednek meg az Emlékpont galériájában.

Tovább...


2017. szeptember 14. csütörtök
_____________________________________________________________________________A Nagy Háború hőseitől a kádári megtorlások áldozataiig
Az Emlékpont őszi programsorozatáról


Hetven éve, 1947. augusztus 31-én a kommunisták csalással nyertek választást, azonban örömük felemás lett: a szavazatoknak ugyanis mindössze a huszonkét százalékát szerezték meg, s míg az összes baloldali induló is csak negyvennyolc százalékot ért el, addig a magyar társadalom többsége a polgári erőkre adta voksát. Az esemény évfordulója alkalmából tudományos konferenciát rendezett a hódmezővásárhelyi Emlékpont.

Tovább...


2017. szeptember 13. szerda
_____________________________________________________________________________A kommunistáknak „túl demokratikus” volt a választási rendszer
Hetven éve zajlottak a kékcédulás választások


Hetven éve, 1947. augusztus 31-én a kommunisták csalással nyertek választást, azonban örömük felemás lett: a szavazatoknak ugyanis mindössze a huszonkét százalékát szerezték meg, s míg az összes baloldali induló is csak negyvennyolc százalékot ért el, addig a magyar társadalom többsége a polgári erőkre adta voksát. Az esemény évfordulója alkalmából tudományos konferenciát rendezett a hódmezővásárhelyi Emlékpont.

Tovább...


2017. szeptember 7. csütörtök
_____________________________________________________________________________Az Emlékpont kiadványairól a TiszapART TV magazinjában

A TiszapART TV Heti Közélet című műsorának volt vendége Dr. Miklós Péter történész, a hódmezővásárhelyi Emlékpont intézményvezetője, aki Bene Zoltán szerkesztő-műsorvezetővel a közgyűjtemény kiadványairól beszélgetett.
Az Emlékpontnak az elmúlt másfél évben hat könyve (Emlékpont Könyvek) és két folyóiratszámunk (Emlékeztető) jelent meg, s már készen van két újabb könyv és két újabb lapszám - hamarosan ezek is megjelennek...

Tovább...


2017. augusztus 30. szerda
_____________________________________________________________________________A KÉK CÉDULÁK HETVEN ÉVE
(Dr. Miklós Péter, a hódmezővásárhelyi Emlékpont intézményvezetőjének írása megjelent a Magyar Idők napilap 2017. július 26-i számában.)

Hetven évvel ezelőtt, 1947. augusztus 31-én tartották az országgyűlési választásokat, aminek eredményeként kommunista többségű kormánya alakult hazánknak, és aminek következtében Rákosi Mátyásnak és sztálinista klikkjének sikerült felszámolnia a parlamentarizmust, a többpártrendszert, a szabadpiacot, a többpólusú társadalmi nyilvánosságot, vagyis kiépítenie a kommunista diktatúrát.

Csalással, erőszakkal, hazugsággal. És persze a magyar állam polgárainak akarata ellenére.

Tovább...


2017. augusztus 26. szombat
_____________________________________________________________________________Bakanaplók a Nagy Háborúból
(A Délmagyarország recenziója megjelent a napilap 2017. augusztus 26-i számának 14. oldalán.)

Harctér és fogolytábor címmel jelent meg a hódmezővásárhelyi Emlékpont könyvsorozatának hatodik része. - Az első világháború a huszadik század egyik legnagyobb közösségi és egyéni traumájaként vonult be a történeti emlékezetbe - fogalmaz Miklós Péter igazgató, a kötet szerkesztője. Már a kortársak, a háború résztvevői és átélői tisztában voltak azzal, hogy különleges és történelmi léptékkel mérve is fontos időkben élnek.

Tovább...


2017. augusztus 26. szombat
_____________________________________________________________________________Augusztus 20. - Egy ünnep alakváltásai
Becikkelyezett diktatúra

(Dr. Miklós Péter, az Emlékpont intézményvezetőjének írása megjelent a Magyar Idők napilap 2017. augusztus 19-i számában)

Itten van gusztus huszadika... Estván király... Alkotmány... Miazmás... - hangzanak el a remekül eltalált szavak Tímár Péter Egészséges erotika (1985) című „szocioszatírájában”. A filmbéli ládaüzem Rajhona Ádám által megformált vezetőjének darabossága és bizonytalansága ugyan dramaturgiai fogás, jól mutatja azonban az államszocializmus kori közvélemény ingatag alapállását az augusztus huszadikai állami ünneppel kapcsolatban. Az 1980-as évek elejétől a nap rituáléinak a részévé vált az ópusztaszeri emlékparkbeli megemlékezés is, amely végképp zavaros képet mutatott. Az elvtársak Szent István napján Árpád fejedelem szobra előtt az alkotmányról elmélkedtek jókora kenyérrel a kezükben.

Tovább...


2017. augusztus 19. szombat
_____________________________________________________________________________Újvidéki konferencia vásárhelyi előadóval

Tizenhetedik alkalommal rendezte meg a héten a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete az Apáczai Nyári Akadémiát Újvidéken. Az eseményen több előadást is tartott Miklós Péter történész, címzetes főiskolai tanár, a hódmezővásárhelyi Emlékpont vezetője.

Tovább...


2017. július 14. péntek
_____________________________________________________________________________Itthon vagy! – Hódmezővásárhelyről és az Emlékpontból

Az MTVA az ország turisztikai értékeit bemutató sorozata, az Itthon vagy! stábja május utolsó napjaiban Hódmezővásárhelyen forgatta a műsor július 7-én sugárzott epizódját. A forgatócsoport felkereste az Emlékpontot, a zsinagógát és a Magyar Tragédia 1944 Kiállítóhelyet is.

Tovább...


2017. július 10. hétfő
_____________________________________________________________________________A Rotary-diáktábor résztvevői az Emlékpontban

A nyolcadik alkalommal megrendezett Szentes-Csongrád Rotary Diáktábor résztvevői látogatták meg csütörtökön a hódmezővásárhelyi Emlékpontot. A Csongrád megyei tanulók erdélyi, délvidéki, felvidéki és kárpátaljai fiatalokkal töltenek el hat napot, amely során nemcsak Szentes környékét keresték fel, de megismerkedtek a megye kulturális értékeivel is.

Tovább...


2017. július 6. csütörtök
_____________________________________________________________________________Enyészet vagy továbbélés?
Könyv a vásárhelyi tanyák jelenéről és jövőjéről


– Alapos történet-, társadalom- és földrajztudományi kutatómunka áll Gálné Horváth Ildikó most megjelent kötete mögött – jelentette ki a Hódmezővásárhely környéki tanyák és tanyaközpontok a tér és idő összefüggésében című könyv keddi bemutatóján Miklós Péter. Az eseménynek helyet adó, hódmezővásárhelyi Emlékpont intézményvezetője kiemelte, hogy a munkában földolgozott kérdőíves kutatás eredményeit, amely a tanyavilágnak nemcsak a jelenére, de részben a jövőjére is rávilágít.

Tovább...


2017. június 27. kedd
_____________________________________________________________________________Zsidó hagyományokról a Múzeumok Éjszakáján
Mintegy ezren látogatták az Emlékpont és a Zsinagóga programjait


A hódmezővásárhelyi Emlékpont tárlatvezetésekkel, míg az intézmény fenntartásában működő Zsinagóga és a Magyar Tragédia 1944 Kiállítóhely a zsidó kultúrához kapcsolódó programokkal várta a Múzeumok Éjszakáján a vendégeket.

Tovább...


2017. június 24. szombat
_____________________________________________________________________________A Zsinagóga a Múzeumok Éjszakájának egyik kiemelt helyszíne Hódmezővásárhelyen

A hétvégén a Múzeumok Éjszakájának egyik kiemelt helyszíne idén Hódmezővásárhelyen a Zsinagóga és a Magyar Tragédia 1944 Kiállítóhely. Az itt megrendezésre kerülő programokról Miklós Péter, az Emlékpont intézményvezetője adott tájékoztatást.

Tovább...


2017. június 21. szerda
_____________________________________________________________________________Az emlékezés helye és ideje
A Holokauszt vásárhelyi áldozataira emlékeztek


Hetvenhárom éve ezen a napon kezdődött meg a hódmezővásárhelyi zsidóság deportálása – mondta el Miklós Péter történész, a hódmezővásárhelyi Emlékpont intézményvezetője a vásárhelyi Zsinagógában a vásárhelyi zsidóság elhurcolásának emléknapján, június 16-án összegyűlt emlékezőket köszöntve. A résztvevők elhelyezték az emlékezés mécseseit és köveit a zsinagóga előterében lévő jelképes sírnál és koszorút helyeztek el a vásárhelyi gettó megvalósítása ellen szavát felemelő Beretzk Pál, Vásárhely egykori polgármester-helyettesének emléktáblájánál is.

Tovább...


2017. június 16. péntek
_____________________________________________________________________________Diákok ismerkedtek a munkásőrök világával

A nyári szünidő előtti utolsó héten a hódmezővásárhelyi Emlékpont a helyi általános- és középiskolás diákjait várta ingyenes tárlatvezetéssel. A programon három iskola öt osztályának több mint száz tanulója vett részt.

Tovább...


2017. június 13. kedd
_____________________________________________________________________________Női sorsok a Gulágon

A 88. ünnepi könyvhét rendezvényeinek keretében mutatták be a szegedi Somogyi-könyvtárban Tatár Rózsa Túléltük! Emlékezések a malenkij robotra című könyvét. A szerzővel Miklós Péter történész, címzetes főiskolai tanár, a hódmezővásárhelyi Emlékpont vezetője beszélgetett.

Tovább...


2017. június 13. kedd
_____________________________________________________________________________Ötvenhatos miniszter, jogtudós és édesapa
Bibó-kiállítás nyílt a kormányhivatalban


Szegeden, a Csongrád Megyei Kormányhivatalban hétfőn nyílt meg a Bibó István élete és munkássága című tablókiállítás. A megnyitón Miklós Péter történész, a hódmezővásárhelyi Emlékpont intézményvezetője hangsúlyozta: a nemzetben gondolkodó, szociálisan érzékeny és egyben liberális jogtudós és államminiszter munkásságát a rendszerváltás környékén több politikai oldal is igyekezett kisajátítani. A megnyitót követően a történész Tegzesné Bibó Borbálával, Bibó István lányával beszélgetett a legendás jogtudós személyes vonásairól is.

Tovább...


2017. június 12. hétfő
_____________________________________________________________________________Barátság a Gulágon
Tatár író könyvét mutatták be az Emlékpontban


Az 1950-es évek elején az akkor Szovjetunióhoz tartozó Kazahsztán egyik Gulág táborában együtt raboskodott a tatár író, Ajaz Giljazov és magyar sors- és írótársa, Galgóczy Árpád. A magyar író és műfordító volt az egyik vendége a tatár szerző Imádkozzunk! című könyvének csütörtöki bemutatóján a hódmezővásárhelyi Emlékpontban, ahol elmesélte a kötettel való találkozásának regényes történetét.

Tovább...


2017. június 8. csütörtök
_____________________________________________________________________________Magyarország acélgyűrűben
Trianon máig tartó hatásairól az Emlékpontban


A Nemzeti Összetartozás Napjaként tartjuk számon a trianoni békeszerződés aláírásának időpontját. Az ez alkalomból az Emlékpontban rendezett, Trianon gyászos napján című konferencia résztvevőit köszöntve a házigazda intézményt vezető Miklós Péter történész emlékeztetett, hogy az utóbbi néhány évben lehetővé tette a magyar kormány, hogy a határainkon túl élő magyar kisebbségek tagjai is viselhessék a magyar állampolgárságot is.

Tovább...


2017. június 2. péntek
_____________________________________________________________________________Underground író ötvenhatos kötetéről az Emlékpontban
Könyv a forradalom hétköznapi hőseiről


Reke Balázs Megtalált szavak című könyvét mutatták be a hódmezővásárhelyi Emlékpontban. A kötetben az 1956-os forradalomban vállalt szerepet – majd azt követően szenvedett üldözést és börtönt – a szegedi Gitay Antal és Gitay Zoltán, akiknek történetét foglalta össze az író. A ma már idős, azonban életvidámságát megőrzött testvérpár emlékeiről és a kötet születéséről a könyv szerzőjével a kiadvány lektora, Képiró Ágnes, a vásárhelyi Eötvös József Szakközépiskola tanára beszélgetett.

Tovább...


2017. június 1. csütörtök
_____________________________________________________________________________A Nagy Háború hétköznapi hőseiről az Emlékpontban

A hódmezővásárhelyi Emlékpont minden év májusának utolsó hétvégéjén – együttműködve Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzatával és a helyi Első Világháborús Emlékbizottsággal – megemlékezik az első világháború hőseiről és áldozatairól. Két éve a közgyűjtemény Fronthétköznapok címmel rendezett saját anyagából kiállítást, bemutatva a szegedi negyvenhatosok helytállását az itáliai frontokon, míg egy éve a Szamársziget szellemkatonái című vándorkiállításnak helyt adva mutatta be a Szardínia melletti kis szigeten fogva tartott monarchiabéli katonák tragikus sorsát, míg az idén Harctér és fogolytábor címmel került sor konferenciára és könyvbemutatóra.

Tovább...


2017. május 26. péntek
_____________________________________________________________________________A szegedi TiszapArt Tv vendége volt az Emlékpont vezetője

A szegedi TiszapArt Televízió Heti Közélet című magazinműsorának vendége volt Dr. Miklós Péter, az Emlékpont intézményvezetője. A szerkesztő-műsorvezető: Bene Zoltán.

Tovább...


2017. május 26. péntek
_____________________________________________________________________________A szeretet arcai az Emlékpontban
Vásárhelyi születésű operatőr filmjét mutatták be


A hódmezővásárhelyi Emlékpont a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) helyi szervezetével közös rendezvényén mutatta be a Faces of love – A szeretet arcai című filmet. A Fülöp-szigetek fővárosában, Manilában embert próbáló körülmények között szolgálatot teljesítő katolikus nővérek – köztük a Csongrád megyei Bordányból származó Fábián Edit Mirjam – munkáját megörökítő film operatőre, a vásárhelyi származású Farkas Ferenc is jelen volt a vetítésen. Az alkotóval Árva László gimnáziumigazgató, a KÉSZ helyi elnöke beszélgetett.

Tovább...


2017. május 23. kedd
_____________________________________________________________________________Az Emlékpont májusi és júniusi programjairól a Rádió7-ben

Május 22-én a Rádió7 Napraforgó közszolgálati magazinműsorának vendége volt Dr. Miklós Péter, az Emlékpont intézményvezetője, akivel a közgyűjtemény májusi és júniusi programjairól Égető Réka szerkesztő-műsorvezető beszélgetett.

Tovább...


2017. május 22. hétfő
_____________________________________________________________________________A Mindenki Akadémiája előadója volt az Emlékpont vezetője

Miklós Péter történész, címzetes főiskolai tanár, a hódmezővásárhelyi Emlékpont vezetője tartott előadást a Magyar Televízió M5 csatornáján futó Mindenki Akadémiája című ismeretterjesztő sorozatban. Az előadáshoz kapcsolódó, Miklós Péterről és tudományos munkásságáról szóló portréfilm forgatásának egyik helyszíne az Emlékpont volt.

Tovább...


2017. május 19. péntek
_____________________________________________________________________________Orosháza első világháborús történetéről az Emlékpontban

Ugrai Gábor, a kötet egyik szerzője mutatta be a hódmezővásárhelyi Emlékpontban az Orosháza és orosháziak az első világháborúban, 1914–1918 című kötetet. A békéscsabai történelemtanár Nagy Gyöngyivel, az Emlékpont történészével beszélgetve császári és királyi 101. gyalogezredben szolgáló orosházi katonák és az otthon maradt orosháziak mindennapjait mutatta be fényképekkel és korabeli újságcikkekkel illusztrált előadásában.

Tovább...


2017. május 18. csütörtök
_____________________________________________________________________________Tiszta múlt
Magyar kereszténydemokraták 1956-ban


Miklós Péter történész, a hódmezővásárhelyi Emlékpont intézményvezetője, a Csongrád Megyei Közgyűlés kereszténydemokrata képviselője mutatta be május 18-án Márianosztrán A magyar kereszténydemokraták és 1956 című kötetet. A rendezvényen részt vett Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, a Kereszténydemokrata Néppárt országos alelnöke is.

Tovább...


2017. május 18. csütörtök
_____________________________________________________________________________Bálint Sándorra emlékeztek

Bálint Sándor, a tudós néprajzkutató halálának harminchetedik évfordulójáról emlékezett meg a Bálint Sándor Szellemi Örökségéért Alapítvány, a Szegedi Városképvédő és Hagyományőrző Egyesület és a Szegedi Közéleti Kávéház Alapítvány a szegedi hagyományőrzők Földmíves utcai Nemzeti Emlékkertjében.

Tovább...


2017. május 10. szerda
_____________________________________________________________________________Világháború helyett hidegháború
A Győzelem Napjáról az Emlékpontban


A második világháborút Európában lezáró Győzelem Napjáról tartott rendhagyó történelemórát a hódmezővásárhelyi Emlékpontban helyi diákoknak május 9-én Miklós Péter történész, az intézmény vezetője, aki szólt a történelmi eseményhez vezető út áldozatairól és máig tartó hatásairól is.

Tovább...


2017. május 9. kedd
_____________________________________________________________________________Akiktől az emberi méltóságot is elvették
Vagonkiállítás a holokauszt áldozatainak emlékére


Megérkezett Békéscsabára az Élet Menete Alapítvány holokauszt-vándorkiállítása. Az országban korábban már több mint kilencven helyszínén látható tárlat a csabai pályaudvaron álló korabeli vagonban mutatja be a holokauszt történéseit, hogy a mai kor fiataljai is képet kaphassanak a vészkorszakról – annak a reményében, hogy az soha ne ismétlődhessen meg. A kiállítás hétfői megnyitóján beszédet mondott Miklós Péter, a hódmezővásárhelyi Emlékpont intézményvezetője.

Tovább...


2017. május 8. hétfő
_____________________________________________________________________________A forrongó vidékről az Emlékpontban

A hódmezővásárhelyi Emlékpont kiadványsorozatának ötödik kötetét vehették kezükbe a közgyűjtemény keddi könyvbemutatójára érkezettek. A Forradalom közelnézetből. Az 1956-os forradalom és szabadságharc vidéki eseményei című kötet húsz szerző huszonegy tanulmányát tartalmazza és az alcímében olvasható küldetést teljesítve 1956 vidéki eseményeit igyekszik felmutatni.

Tovább...


2017. május 2. kedd
_____________________________________________________________________________Keresztények és katonák a Közel-Keleten

Irakban teljesített katonai és lelkipásztori szolgálatot Alácsi Ervin János őrnagy, tábori lelkész, aki élményeit kedd délelőtt osztotta meg a hódmezővásárhelyi Emlékpont és a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének helyi csoportja rendezvényén a vásárhelyi közgyűjteményben. Az előadásra a Németh László Gimnázium és a Kalmár Zsigmond Szakképző Iskola tanulói is ellátogattak.

Tovább...


2017. május 2. kedd
_____________________________________________________________________________1956 kevéssé ismert pillanatai az Emlékpontban

A hódmezővásárhelyi Emlékpontban megnyílt A szabadság pillanatai. Egyéni és közösségi cselekvésformák 1956-ban című tablókiállítás olyan, a hatvanegy évvel ezelőtti magyar forradalom és szabadságharc folyamán jelentkező ismert és kevésbé ismert egyéni és közösségi cselekvési formákat mutat be, amelyek célja a kommunista diktatúra megszüntetése és a demokratikus Magyarország megteremtése volt. A tárlatot a Bálint Sándor Szellemi Örökségéért Alapítvány az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatásával valósította meg, kurátora pedig Miklós Péter, az Emlékpont intézményvezetőj6e volt. A megnyitón az ötvenhatos eseményeket munkástanácsi elnökként megélt, majd a megtorlás során bebörtönzött Dávid Szaniszla idézte fel emlékeit. A kiállítás május 20-ig látogatható az Emlékpontban.

Tovább...


2017. április 27. csütörtök
_____________________________________________________________________________Kívülről látták az amerikai álmot
Amerikai botrányírók, akik kortársai voltak a magyar forradalomnak


Mialatt Magyarországon Rákosi kommunista diktatúrája működött, majd kitört az ötvenhatos forradalom és szabadságharc, amelyet követtek a megtorlások, vajon milyen volt a háborúban győztes egyik nagyhatalom, az Amerikai Egyesült Államok társadalma, milyen lehetőségeket kínált polgárainak és milyen ellenségképek fenyegetését felmutatva igyekezett állampolgárait szervezett egységben tartani az USA? Ezekre a kérdésekre adott választ a hódmezővásárhelyi Emlékpont csütörtöki rendhagyó történelemóráján az intézmény vezetője, Miklós Péter.

Tovább...


2017. április 27. csütörtök
_____________________________________________________________________________Egyéni sorsok és közösségi cselekvések 1956-ban

Az ötvenhatos forradalom hőseiről és szemtanúiról, valamint az akkoriban megfigyelhető egyéni és közösségi cselekvésmódokról mutattak be könyveket a hódmezővásárhelyi Emlékpontban. Miklós Péter történész A szabadság reményében. Egyéni és közösségi cselekvésformák 1956-ban című munkája megjelentetését, valamint a Harangozó Imre néprajzkutató által összeállított Memoria iusti cum laudibus… 1956 emlékezetének könyve című kötet kiadását az 56-os Emlékbizottság támogatása tette lehetővé.

Tovább...


2017. április 26. szerda
_____________________________________________________________________________A Bibó István Szakkollégium hallgatói jártak az Emlékpontban

A budapesti Bibó István Szakkollégium hallgatóinak egy csoportja kereste fel szerdán a hódmezővásárhelyi Emlékpontot. A szakkollégium hallgatói az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi karának jogász és politológia szakos hallgatói lehetnek, s a szakkollégium az elmélyültebb kutatómunka lehetőségét biztosítja tagjainak kurzusain.

Tovább...


2017. április 26. szerda
_____________________________________________________________________________Eddig ismeretlen ötvenhatosról szóló könyvet mutattak be

Az 1956-os forradalom és szabadságharc egyik fontos, ugyanakkor kevéssé ismert szereplőjéről, Putnik Tivadarral írt könyvet Miklós Péter címzetes főiskolai tanár, a hódmezővásárhelyi Emlékpont vezetője, amelyet a hétvégén mutattak be Újszentivánon.

Tovább...


2017. április 21. péntek
_____________________________________________________________________________Ne csak vakmerő légy, bátor is!
Fiatalok ismerkedtek Németh László gondolataival


Németh László személyiségét és értékvilágát mutatta be Kovács Imre Attila irodalmár, az Emlékpont munkatársa a közgyűjteményben az író születésének száztizenhatodik évfordulója alkalmából csütörtökön rendezett rendhagyó tanórán. Az előadáson az író nevét viselő gimnázium, valamint, a Bethlen Gábor Református Gimnázium (ahol Németh az 1940-es évek második felében óraadóként és iskolaorvosként is dolgozott) diákjai vettek részt.

Tovább...


2017. április 20. csütörtök
_____________________________________________________________________________Nyilvános az 1956-os megtorlás hódmezővásárhelyi résztvevőinek névsora

- Nyilvánosságra hozta ma a hódmezővásárhelyi Emlékpont a honlapján azoknak a helyi karhatalmistáknak és 1957 és 1963 között szolgált munkásőröknek a névsorát, akik részt vettek az 1956-os forradalmat követő megtorlásban – jelentette be a közgyűjtemény vezetője kedden tartott sajtótájékoztatóján.

Tovább...


2017. április 18. kedd
_____________________________________________________________________________Diákcsoportok emlékeztek a holokausztra a Magyar Tragédia 1944 kiállítóhelyen

A holokauszt magyarországi emléknapja alkalmából rendhagyó történelemórán vettek részt a hódmezővásárhelyi Magyar Tragédia 1944 kiállítóhelyen a szentesi Kiss Bálint Általános Iskola és a Maroslelei Általános Iskola hetedikes és nyolcadikos tanulói. A diákok a Soá történetéről nemcsak Nagy Gyöngyitől, az Emlékpont történészétől hallottak, de a múzeum megtekintése során maguk is kerestek adatokat a közgyűjtemény anyagában, amelyeket a megkapott feladatlapon rögzítettek.

Tovább...


2017. április 16. vasárnap
_____________________________________________________________________________A közel-keleti keresztények esélyei

Dr. Miklós Péter történésszel, az Emlékpont intézményvezetőjével Lang János szerkesztő-műsorvezető beszélgetett a Kossuth Rádió Jézus nyelvén című műsorában. Elhangzott: 2017. április 15-én.

Tovább...


2017. április 15. szombat
_____________________________________________________________________________Tisztelt Látogatóink!

2017. április 14-17. között, Nagypéntektől Húsvét hétfőig a hódmezővásárhelyi muzeális intézmények, a Tornyai János Múzeum, az Alföldi Galéria, valamint az Emlékpont, a Zsinagóga és Magyar Tragédia 1944 kiállítóhely zárva tartanak.

Nyitás: 2017. április 18-án, kedden 10 órakor.


2017. április 13. csütörtök
_____________________________________________________________________________Hetven éve kezdődött a csehszlovák-magyar lakosságcsere

Hetven évvel ezelőtt, 1947. április 12-én gördült ki az első vagon a Felvidékről, amely az onnan kitelepített magyar családokat szállította Magyarországra. Ez alkalomból a hódmezővásárhelyi Emlékpontban Zeman Ferenc, a közgyűjtemény történésze tartott rendhagyó történelemórát a felvidéki területek nemzetiségi összetételét erőszakkal megváltoztató eseménysorról és hatásairól a vásárhelyi Táltos Iskola, valamint a szentesi Kiss Lajos Általános Iskola és a Maroslelei Általános Iskola tanulói számára.

Tovább...


2017. április 12. szerda
_____________________________________________________________________________A legeredményesebb versenyzők díjazása az Emlékpontban

Április 4-én közel százharminc általános iskolás vett részt az Emlékpont és a Klauzál Gábor Általános Iskola történelemversenyén. A diákok iskolai történelemtudásukról tesztlapokon, míg az Emlékpontban rendezett tárlatvezetésen szerzett ismeretekről munkafüzet kitöltésével adtak számot a versenyzők. A dolgozatok kijavítását követően április 11-én, kedden került sor az eredményhirdetésre és a könyvjutalmak átadására a közgyűjteményben.

Tovább...


2017. április 11. kedd
_____________________________________________________________________________Az Emlékpont kiállításáról a Kossuth Rádióban

Az Emlékpont Kádár-huszárok és pártkatonák című kiállításáról a Kossuth Rádió 2017. április 9-i, Vasárnapi Újság című műsorában Dr. Miklós Péterrel, az Emlékpont intézményvezetőjével Tráser László beszélgetett. A műsort Juhász Zsolt vezette.

Tovább...


2017. április 9. vasárnap
_____________________________________________________________________________MIKLÓS PÉTER: A POLITIKAI PÁLYÁT NEM BEFOLYÁSOLTA AZ ÜGYNÖKMÚLT

A hódmezővásárhelyi Emlékpont igazgatója, dr.Miklós Péter beleállna az ügynökök és megbízóik neveinek nyilvánosságra hozásába. De beszél arról is, hogy szerinte Kádár-rendszert épít-e Orbán Viktor, és hogy egyetemi diplomái mellé miért tett le tisztítástechnológiai szakmunkásvizsgát.

Tovább...


2017. április 8. szombat
_____________________________________________________________________________Tormay Cécile-ről az Emlékpontban

A nyolcvan éve elhunyt Tormay Cécile-ről és az általa vezetett Magyar Asszonyok Nemzeti Szövetségéről tartott rendhagyó történelemórát csütörtökön a hódmezővásárhelyi Emlékpontban Nagy Gyöngyi, a közgyűjtemény történésze. A szervezet csoportja Hódmezővásárhelyen ötszáz fővel alakult meg, s végezte elsősorban karitatív tevékenységét.

Tovább...


2017. április 6. csütörtök
_____________________________________________________________________________Erdei gátlástalanul kiszolgálta Rákosit
Korom András interjúja Dr. Miklós Péterrel, az Emlékpont intézményvezetőjével, megjelent a makohirado.hu portálon 2017. április 6-án.

– Aki Rákosi diktatúráját kiszolgálta, földművelésügyi miniszterként az emberektől való tulajdon elvételt irányította, igazságügy-miniszterként elkövette a jogtalanságokat, a demokratikus államban nem lehet követendő példa – mondta Erdei Ferencről Miklós Péter történész. Véleménye szerint elfogadható, hogy a tudományos munkásságát számon tartják, becsülik a társadalomkutatók, de túlzásnak tartja, hogy intézmény, közterület viselje a nevét, vagy éppen szobra legyen. Márpedig Makón bőven akad ilyen.

Tovább...


2017. április 6. csütörtök
_____________________________________________________________________________Oktatáskutatók és vásárhelyi tanárok találkoztak az Emlékpontban

A Magyar Tudományos Akadémia és a Szegedi Tudományegyetem együttműködésében létrejött Elbeszélt Történelem és Történelemtanítás Kutatócsoport hívta találkozóra csütörtökön az Emlékpontba a hódmezővásárhelyi általános és középiskolák történelemtanárait. A megbeszélésen a szakemberek a második világháború, a holokauszt és az ötvenhatos forradalom és szabadságharc tanításának módszereit járták körbe.

Tovább...


2017. április 6. csütörtök
_____________________________________________________________________________Rekordszámú diákversenyző az Emlékpontban

Hódmezővásárhely nyolc általános iskolájának egy híján százharminc felső tagozatos tanulója nevezett az Emlékpont és a Klauzál Gábor Általános Iskola városi történelemversenyére. A diákok kedden mérték össze tudásukat a közgyűjteményben, az eredményhirdetésre egy hét múlva kerül sor.

Tovább...


2017. április 4. kedd
_____________________________________________________________________________Rákosi börtönei Debrecenben

A Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar aulájában Szikora Veronika dékán nyitotta meg az Emlékpont ˝Rákosi börtönei˝ című vándorkiállítását április 3-án, a tárlat tizedik helyszínén. A Debreceni Egyetem Sajtóirodája és Multimédia Központjának videófelvétele.

Tovább...


2017. április 3. hétfő
_____________________________________________________________________________Szent László a huszadik századig megalapozta a magyar államiságot

Dr. Miklós Péter történésszel, az Emlékpont intézményvezetőjével Tráser László beszélgetett a Kossuth Rádió Gondolat-jel című műsorának 2017. április 2-i adásában. A műsor szerkesztő-műsorvezetője: Stifner Gábor.

Tovább...


2017. április 3. hétfő
_____________________________________________________________________________Örökségünk: a vörös csillag

Dr. Miklós Péter történész, az Emlékpont intézményvezetőjének írása megjelent a Magyar Idők 2017. április 3-i számában.

Tovább...


2017. április 3. hétfő
_____________________________________________________________________________Holland diákok a Magyar Tragédia 1944 kiállítóhelyen

A hollandiai Gouda városából érkezett a Hódmezővásárhelyre Bethlen Gábor Református Gimnázium meghívására a Tristal College tizenkilenc diákja és három tanára. Az idei projektjük fő témája a kézművesség, de a programban helyet kapott a vásárhelyi zsinagóga és a Magyar Tragédia 1944 kiállítóhely is.

Tovább...


2017. március 30. csütörtök
_____________________________________________________________________________A kárpátaljai nagymama történetére derült fény az Emlékpontban

Kárpátaljáról, a nagyszőlősi Perényi Zsigmond Középiskola diákjait látja vendégül a héten a szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium. A kárpátaljai vendégek csütörtökön keresték fel a hódmezővásárhelyi Emlékpontot, ahol Nagy Gyöngyi, a közgyűjtemény történésze kalauzolta a csoportot.

Tovább...


2017. március 30. csütörtök
_____________________________________________________________________________Rektor a Csillag börtönben
Radnóti Miklós barátjából „politikai bűnöző”

Miklós Péter írása megjelent a Magyar Idők 2017. március 25-i számába

Baróti Lajos kiváló labdarúgó-játékos és -edző, a magyar válogatott sikeres szövetségi kapitánya 1957 májusában levelet írt a közismerten Vasas-drukker Kádár Jánosnak. Az angyalföldi csapat akkori edzőjeként nem pusztán a klub sikereiről számolt be a kormányfőnek, hanem fölhívta a figyelmet testvére, Baróti Dezső szegedi irodalomtörténész-professzor ügyére is, aki szerinte „pusztán személyeskedések és hamis vádak” miatt került börtönbe. Hogy a levélnek volt-e benne szerepe, ma már eldönthetetlen, mindenesetre az egyetemi tanár 1957 októberében kiszabadult. (A történeti kutatás egyébként inkább Ortutay Gyula - egykori miniszter, népfrontos politikus, az Elnöki Tanács tagja - közbenjárásának eredményeként tudja be a szabadlábra helyezést, semmint a testvéri levélnek.)

Tovább...


2017. március 25. szombat
_____________________________________________________________________________Mindszenty József rendíthetetlen hűsége

Dr. Miklós Péter, az Emlékpont intézményvezetőjének írása megjelent a Magyar Idők 2017. március 25-i számában

Tovább...


2017. március 25. szombat
_____________________________________________________________________________Az Emlékpont kiállításáról a Rádió7-ben

Március 23-án a Rádió7 Napraforgó közszolgálati magazinműsorának vendége Dr. Miklós Péter, az Emlékpont intézményvezetője volt, aki a közgyűjtemény Kádár-huszárok és pártkatonák. Munkásőrök Hódmezővásárhelyen 1957-1989 című kiállításáról beszélgetett Égető Réka szerkesztő-műsorvezetővel.

Tovább...


2017. március 23. csütörtök
_____________________________________________________________________________Atomcsapás esetén is bevetették volna őket
Konferencia a munkásőrség történetéről az Emlékpontban


Kádár-huszárok és pártkatonák. Munkásőrök Hódmezővásárhelyen, 1957–1989 címmel rendezett tudományos konferenciát március 17-én – a munkásőrség hódmezővásárhelyi megalakulását követően épp hatvan évvel – a hódmezővásárhelyi Emlékpont. A tudományos tanácskozást – amelyen a Németh László Gimnázium és Gregus Máté Mezőgazdasági Szakképző Iskola egy-egy osztálya is részt vett – megnyitó köszöntőjében Miklós Péter, az intézmény vezetője elmondta: az intézmény nevében is szereplő ponttal zárjuk mondatainkat és az Emlékpont is igyekszik egy korszak végére pontot tenni úgy, hogy annak részleteit feltárja.

Tovább...


2017. március 17. péntek
_____________________________________________________________________________Kádár munkásőrei kommunista pártkatonák voltak
A munkásőrség hódmezővásárhelyi történetét mutatja be az Emlékpont


- Az Emlékpont 2016-ban az 1956-os forradalom helyi eseményeit tárta fel kutatásaiban, s mutatta be összegző kiállítás keretében, valamint működött közre a város által kiadott, Összefogás a szabadságért című kötet elkészítésében. Az idei évben a hatvan évvel ezelőtti megtorlásokkal foglalkozik intézményünk – mondta el Miklós Péter, a hódmezővásárhelyi Emlékpont intézményvezetője a közgyűjtemény Kádár-huszárok és pártkatonák. Munkásőrök Hódmezővásár-helyen, 1957–1989 című kiállításának pénteki megnyitóján.

Tovább...


2017. március 17. péntek
_____________________________________________________________________________Nem kémcsövet vettek az ötvenezer forintból
Hatvan éve ajánlotta fel Németh László Kossuth-díjának összegét a Bethlennek


- Bibó István munkásságát mind a jobb-, mind a baloldali politikai gondolkodók elismerik – jelentette ki Tegzes Lászlóné Bibó Borbála pénteken a hódmezővásárhelyi Emlékpontban az édesapja életét és munkásságát bemutató tárlat megnyitóján.

Tovább...


2017. március 16. csütörtök
_____________________________________________________________________________Megbízható kommunisták a kádári diktatúra párthadseregében
Kiállítás, konferencia és monográfia mutatja be a munkásőrök világát


Március 17-én, pénteken 10 órakor nyílik meg a hódmezővásárhelyi Emlékpont galériájában a Kádár-huszárok és pártkatonák. Munkásőrök Hódmezővásárhelyen, 1957–1989 című kiállítás, amelyet azonos címmel tudományos tanácskozás követ a közgyűjtemény konferenciatermében. A még rendezés alatt álló tárlatot kedden Miklós Péter intézményvezető mutatta be a sajtó képviselőinek.

Tovább...


2017. március 14. kedd
_____________________________________________________________________________A mérsékelt humanista
Bibó-kiállítás az Emlékpontban


- Bibó István munkásságát mind a jobb-, mind a baloldali politikai gondolkodók elismerik – jelentette ki Tegzes Lászlóné Bibó Borbála pénteken a hódmezővásárhelyi Emlékpontban az édesapja életét és munkásságát bemutató tárlat megnyitóján.

Tovább...


2017. március 10. péntek
_____________________________________________________________________________Dél-alföldi történetek a Gulágról

A kiskunmajsai könyvtárban mutatták be a „Gulág-történetek” Dél-alföldi magyarok és magyarországi németek a szovjet munkatáborokban című tanulmánykötetet. A kiadványt Miklós Péter történész, címzetes főiskolai tanár, a hódmezővásárhelyi Emlékpont vezetője ajánlotta a közönség figyelmébe, aki hangsúlyozta, hogy a szovjet kényszermunkatáborokba hurcolt mintegy nyolcszázezer magyar történetének minél szélesebb körben való megismertetése fontos feladat.

Tovább...


2017. március 9. csütörtök
_____________________________________________________________________________Igazi demokrata a huszadik századból
Bibó István munkásságát mutatja be az Emlékpont


Bibó István élete és munkássága címmel nyílik kiállítás a hódmezővásárhelyi Emlékpontban. Március 10-én, pénteken délután 17 órakor a Vásárhelyen több évtizedet élt Tegzes Lászlóné Bibó Borbála, Bibó István lánya ajánlja majd a tárlatot a közönség figyelmébe, akinek jogász, politológus és közéleti gondolkodó édesapja kiemelkedő alakja a huszadik század magyar politikatörténetének.

Tovább...


2017. március 8. szerda
_____________________________________________________________________________Faragó Annamária regényéből megismerhetjük a szovjet kényszermunkatáborok világát

Saját családjának története alapján írta meg Faragó Annamária Háború és lélek című regényét, amelyet az író és filmrendező kedden este mutatott be a hódmezővásárhelyi Emlékpontban. A szovjet kényszermunkatáborok világát is feltáró történelmi regény fontos eleme a hit, a hűség és a szerelem.

Tovább...


2017. március 7. kedd
_____________________________________________________________________________A Gulágtól a kommunista ügynökvilágig
Bemutatták az Emlékpont Könyvek új köteteit


Péter László professzor, irodalomtörténész írása megjelent a Délmagyarország napilap 2017. március 4-i számában.

Tovább...


2017. március 4. szombat
_____________________________________________________________________________A vörös csillag gyújtotta lángra a Városháza tornyát
Tégla- és várostörténetről a finisszázson


Hódmezővásárhely történetének meghatározó két elemét, a téglagyártást és a téglaépítészetet járta körül Dömötör Mihály Requiem egy téglagyárért című fotókiállításának finisszázsa csütörtök délután az Emlékpontban. A Város épült agyagból és tűzből című beszélgetés során Dömötör Mihály és vendégei érintették a város történetét, de szó volt a filozófiai gondolatoknak az építészetben való tetten érhetőségéről is.

Tovább...


2017. március 2. csütörtök
_____________________________________________________________________________Poézis fekete-fehérben
Középiskolásoknak mutatta be kiállítását az alkotó az Emlékpontban


A hódmezővásárhelyi Emlékpontban mutatta be Requiem egy téglagyárért című fotókiállítását kedden Dömötör Mihály fotóművész az Eötvös József Szakképző iskola diákjainak. Az alkotó mesélt a téglagyár megörökítésének történetéről és a fekete-fehér képek adta művészi lehetőségekről is.
A Vásárhelyi Fotó Szimpózium témája a tégla kapcsán járt 2010-ben Dömötör Mihály a Kutasi úti, egykori téglagyárban, s a látogatás után úgy érezte: neki itt még feladata lesz. Tavaly kereste meg a gyár területének mai tulajdonosát, Maczelka Tibort, aki örömmel vette az egykori gyár megörökítésének ötletét.

Tovább...


2017. február 28. kedd
_____________________________________________________________________________Nagyapja diktatúraellenes tevékenységéről is hallhatott a békéssámsoni diák az Emlékpontban

A kommunizmus áldozatainak emléknapján rendhagyó történelemórán vett részt a hódmezővásárhelyi Emlékpontban a Békéssámsoni Általános Iskola és a vásárhelyi Eötvös József Szakképző Iskola egy-egy osztálya. A tanórán Nagy Gyöngyi, az Emlékpont történésze a Békéssámsonban az 1950-es években működött Magyar Ellenállási Mozgalom tevékenységét mutatta be.

Tovább...


2017. február 24. péntek
_____________________________________________________________________________A Gulágtól a kommunista ügynökvilágig
Bemutatták az Emlékpont Könyvek új köteteit


A kommunizmus áldozatainak emléknapján mutatták be az Emlékpont Könyvek című sorozat új köteteit a hódmezővásárhelyi Emlékpontban. Bálint László történeti kutató, állambiztonsági szakértő Ellenséges elemek című könyvét a szerző, míg a Miklós Péter szerkesztésében megjelent Mindennapok a Gulágon című kiadványát az intézmény vezetője ismertette a pénteki sajtóbemutatón.

Tovább...


2017. február 24. péntek
_____________________________________________________________________________A Komócsin-klán uralma Pol Pot megyében
Tudományos tanácskozás Szegeden


Az államszocialista diktatúra hatalombirtokosait néven kell nevezni – fogalmazta meg a Nemzeti Emlékezet Bizottságának (NEB) egyik fő feladatát a testület tagja, Soós Viktor Attila a pénteken, a kommunizmus áldozatainak emléknapján a Csongrád Megyei Kormányhivatalban a hódmezővásárhelyi Emlékponttal és a Csongrád Megyei Önkormányzattal közösen szervezett szimpóziumon. A NEB feladata, hogy ne csak az áldozatok és ne csak az ügynökök, hanem a rendszert működtetők, a szolgálatok megrendelőinek személye is ismert legyen – tette hozzá a történész.

Tovább...


2017. február 24. péntek
_____________________________________________________________________________Be nem vallott bűnök nyomában az Emlékpontban

Az államszocialista rendszernek olyan kifejezéseket köszönhetünk, mint kulák, padlássöprés vagy kitelepítés – mondta a kommunizmus áldozatainak emléknapján a hódmezővásárhelyi Emlékpont esti rendezvényének résztvevőit köszöntve Bálint Gabriella. Az önkormányzati képviselő emlékeztetett: 1947-ben e napon minden jogi eljárást mellőzve fogták el és hurcolták a Szovjetunióba a Vörös Hadsereg katonái az akkor demokratikusan működő Független Kisgazdapárt főtitkárát, Kovács Bélát.

Tovább...


2017. február 24. péntek
_____________________________________________________________________________Szimpózium a „Komócsin-klánról˝ a kommunizmus áldozatainak emléknapján

A kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából tudományos szimpóziumra kerül sor a hódmezővásárhelyi Emlékpont, a Csongrád Megyei Kormányhivatal és a Csongrád Megyei Önkormányzat együttműködésében február 24-én 10 órától Szegeden, a megyei kormányhivatalban. Az eseményről hétfőn tartott sajtótájékoztatón Dr. Miklós Péter, az Emlékpont intézményvezetője ismertette a szimpózium programját.

Tovább...


2017. február 20. hétfő
_____________________________________________________________________________Piroska nyomában az Emlékpontban

A német író, Hugo Hartung az 1920-as évek elején járt Vásárhely-Kutason, s az itt szerzett élményein alapul a német nyelvterületen mind a mai napig népszerű regénye, valamint az annak alapján készült film, a Gyakran gondolok Piroskára. Baté Szilveszter negyedszázada kutatja a történet hátterét, amelyről Románc és elmúlás című filmjének második feldolgozásában számolt be.

Tovább...


2017. február 17. péntek
_____________________________________________________________________________Az Emlékpont kiállításáról a VTV Publikumában

Március elejéig látogatható az Emlékpont galériájában Dömötör Mihály fotóművész Requiem egy téglagyárért című kiállítása. A Vásárhelyi Televízió Publikum című kulturális magazinműsorának február 10-i adásában volt látható Vass Ramóna szerkesztő a kiállításról és a kiállító művészről készült összeállítása.

Tovább...


2017. február 13. hétfő
_____________________________________________________________________________Kibontott térképek
MÁSODIK TRIANON - Miért maradt Erdély román kézen?


Miklós Péter, az Emlékpont intézményvezetőjének írása megjelent a magyar Idők 2017. február 11-i számában.

Tovább...


2017. február 13. hétfő
_____________________________________________________________________________Második Trianon
A hetven éve megkötött párizsi békéről az Emlékpontban


A hetven évvel ezelőtt aláírt, a második világháborút jogilag is lezáró 1947. február 10-i párizsi békeszerződésről rendeztek nemzetközi konferenciát a hódmezővásárhelyi Emlékpontban. A tudományos tanácskozáson előadást tartott Romsics Ignác akadémikus is.

Tovább...


2017. február 9. csütörtök
_____________________________________________________________________________Az Emlékpont programjairól a Rádió 7-ben

A Rádió7 közszolgálati magazinműsora, a Napraforgó vendége volt hétfő délelőtt Dr. Miklós Péter, az Emlékpont intézményvezetője, akivel Égető Réka szerkesztő a közgyűjtemény programjairól beszélgetett.

Tovább...


2017. február 6. hétfő
_____________________________________________________________________________Vörös csillag a szélmalmon - Vázlatos Csongrád megyei emlékek 1956-ról

Dr. Miklós Péter, az Emlékpont intézményvezetőjének Szikra, láng, hamu. Az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc Csongrád megyei emlékezete című könyvéről Ötvös Zoltán recenziója megjelent a Magyar Idők 2017. február 4-i számában.

Tovább...


2017. február 6. hétfő
_____________________________________________________________________________A kényszermunkatáborok világának és a szocialista korszak bűneinek emlékezete Délkelet-Magyarországon

A Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékéve keretében, 2016 májusa és 2017 februárja között, havonta egy előadást tartanak a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Kolozsvári Karán. A Magyarok szovjet fogságban 1944 és 1953 között című előadássorozat témája a második világháborút követően a Szovjetunióba hurcolt magyar civil lakosság sorsának bemutatása. A meghívott rangos külföldi és erdélyi magyar előadók a kényszermunkára hurcolt magyarok foglyul ejtéséről, a táborokba való kiszállítás körülményeiről, a lágerbeli életről és a fogságból való szabadulásról értekeznek nem csak erdélyi, hanem egész Kárpát-medencei kitekintésben. A vetített képes előadások nyitottak, és a történész szakma képviselői, az egyetemi oktatók és hallgatók mellett az érdeklődő nagyközönség számára is lehetőséget teremtenek a téma részleteiben való megismerésére. A nagysikerű rendezvénysorozat nyolcadik előadását 2016. december 8-án Miklós Péter történész, a hódmezővásárhelyi Emlékpont Múzeum igazgatója, a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Karának adjunktusa tartotta, amelynek rövid összefoglalóját a szabadsag.ro kolozsvári portál közölte.

Tovább...


2017. február 1. szerda
_____________________________________________________________________________Lélek az agyagban
Dömötör Mihály fotói az elmúlásról és az örökkévalóságról az Emlékpontban


Hétfő este az Emlékpontban megnyílt Dömötör Mihály fotóművész Reqiuem egy téglagyárért című kiállítása. Miklós Péter intézményvezető köszöntőjében elmondta: Dömötör Mihály már eddig is több értékes tárlattal örvendeztette meg a fényképek kedvelőit, míg jelen témaválasztása – a tégla és a kő – fontos szimbóluma a közösség összetartásának, amely ha pusztulni kezd, az a spirituális határok változását is magával hozza.

Tovább...


2017. január 30. hétfő
_____________________________________________________________________________A Soá áldozatainak emlékére
Interaktív projekttel emlékeztek a holokauszt áldozataira Hódmezővásárhelyen


A holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapján, az auschwitz-birkenaui koncentrációs tábor felszabadításának 72. évfordulóján nyolcadikos általános iskolások számára szervezett interaktív ismeretbővítő vetélkedővel emlékezett a hódmezővásárhelyi Magyar Tragédia 1944 kiállítóhelyen az Emlékpont.

Tovább...


2017. január 27. péntek
_____________________________________________________________________________Vajdasági fiatalok látogatása az Emlékpontban

A Vajdaságból érkezett az a mintegy félszáz határon túli magyar fiatal, akik péntek délután keresték fel a hódmezővásárhelyi Emlékpontot. A csoportot vezető Pálinkás Barnabás, a Rákóczi Szövetség munkatársa elmondta: harminc nagyberecskereki és tizenöt törökbecsei fiatal a szövetség szórványprogramjának keretében tesz magyarországi látogatást.

Tovább...


2017. január 27. péntek
_____________________________________________________________________________A hagyomány forradalmasítása
Bemutatták Kovács Imre Attila kötetét az Emlékpontban


Vásárhelyi apokrifek, titkok, érdekességek és forrásközlések – így összegezte az Emlékpontban csütörtökön bemutatott kötetének tartalmát Kovács Imre Attila irodalmár, a közgyűjtemény munkatársa Miklós Péterrel, az intézmény vezetőjével beszélgetve. Az Imago parvi mundi az Emlékpont Könyvek sorozat második kötete, a címet magyarra A mi kis világunk képeként fordíthatjuk, s mint a szerző elmondta: a könyv borítójára nem véletlenül került latin cím.

Tovább...


2017. január 26. csütörtök
_____________________________________________________________________________Hétfőn nyílik Dömötör Mihály fotókiállítása az Emlékpontban

Csütörtökön a sajtó számára még rendezés alatt álló kiállítását mutatta be a hódmezővásárhelyi Emlékpont galériájában Dömötör Mihály fotóművész. A Requiem egy téglagyárért című kiállítás a vásárhelyi Kutasi úton egykor működött téglagyár jelen állapotát rögzíti az alkotó fotóin, de a kiállításnak része több olyan tárgy, amely az egykor a Kovács testvérek gyárában volt található.

Tovább...


2017. január 26. csütörtök
_____________________________________________________________________________Egy élet a szabadság és a demokrácia szolgálatában
Bibó István életét bemutató tárlat


A legendás huszadik századi magyar politikus és politikai gondolkodó, Bibó István (1911–1979) életét és munkásságát mutatja be az a Leányfalui Faluház és Ravasz László Könyvtár munkatársai által – Tegzes Lászlóné Bibó Borbála szakmai koordinálásában – összeállított tárlat, amely január 24-én nyílt meg a Szeged-Klebelsberg-telepi közösségi központban, az Összefogás Házában (Szeged, Zentai u. 31.).

Tovább...


2017. január 25. szerda
_____________________________________________________________________________Mozaikok a magyar sajtó történetéhez
Miklós Péter könyvének bemutatója Kecskeméten


Miklós Péter történész, a hódmezővásárhelyi Emlékpont vezetője A Kecskeméti Lapok története (1868–1956) című könyvét mutatták be a kecskeméti Katona József Könyvtárban. A tavaly megjelent százötven oldalas munka kecskeméti és budapesti levéltári dokumentumok, valamint a Kecskeméti Lapok című újság valamennyi lapszáma áttanulmányozásának eredményeként jött létre, s ez az első kismonográfia, amely a „hírös város˝ sajtótörténetével foglalkozik.

Tovább...


2017. január 25. szerda
_____________________________________________________________________________A dedikáció szakrális tárggyá teszi a kötetet
Bíró-Balogh Tamás a vásárhelyiektől kért segítséget kutatásaihoz


Azáltal, hogy a szerző saját kezével ír dedikációt könyvébe, szakrális tárgy válik belőle – jelentette ki Bíró-Balogh Tamás irodalomtörténész a hódmezővásárhelyi Németh László Városi Könyvtárban hétfő este megrendezett könyvbemutatóján. A Könyvvel üzenek néked Radnóti Miklós dedikációi című könyv szerzője Dr. Miklós Péterrel, az Emlékpont intézményvezetőjével beszélgetve arról is mesélt, hogyan sikerült a több mint hatszáz Radnóti-dedikációt kötetbe gyűjtenie.

Tovább...


2017. január 23. hétfő
_____________________________________________________________________________Hűség
A történész mindennapjai - Kristó Gyula visszaemlékezése


Dr. Miklós Péter, az Emlékpont intézményvezetőjének írása megjelent a Magyar Idők 2017. január 21-i számában.

Tovább...


2017. január 23. hétfő
_____________________________________________________________________________Az „utolsó magyarról˝ az Emlékpontban

Ady Endre Hunn, új legenda című versét véve eszközül mutatta be a költő magyarságképét az Emlékpont pénteki, a magyar kultúra napja alkalmából rendezett rendhagyó óráján Kovács Imre Attila irodalmár, a közgyűjtemény munkatársa.

Tovább...


2017. január 20. péntek
_____________________________________________________________________________A kollektív bűnösség elve egyetlen néppel szemben sem alkalmazható

1946. január 19-én indult meg a magyarországi németek kitelepítése. Az Emlékpont rendhagyó történelemóráján az intézményt vezető Dr. Miklós Péter történész nem csak a kitelepítésről, hanem a magyarországi német nemzetiségűek történelméről és a kitelepítés okairól is szólt, hangsúlyozva: a kollektív bűnösség elve egyetlen néppel szemben sem alkalmazható.

Tovább...


2017. január 19. csütörtök
_____________________________________________________________________________Magyar hősök a Don-kanyarban

A rendszerváltás előtt nem lehetett hallani a Don-kanyarban harcolt magyar honvédekről, jót pedig még annyira sem, pedig sok hős cselekedetet hajtottak végre a magyar katonák – jelentette ki az Emlékpontban január 12-én, a doni áttörés 74. évfordulóján rendezett rendhagyó történelemóráján Kovács Ferenc helytörténeti kutató, aki két magyar katona történetét is felvillantotta.

Tovább...


2017. január 12. csütörtök
_____________________________________________________________________________Rákosi Börtönei Berettyóújfalun

Az Emlékpont 2013-ban létrehozott kiállítása, a Rákosi börtöneit bemutató tárlat szerdán a kilencedik helyszínén, a berettyóújfalui Bihari Múzeumban nyílt meg. A vernisszázson Miklós Péter, a hódmezővásárhelyi közgyűjtemény vezetője emlékeztetett: Rákosi diktatúrájának idején mintegy egymillió személlyel szemben indítottak eljárást, s ezeket számos elmarasztaló ítélet követte. A számos kivégzés mellett több százezren kerültek börtönökbe, internáló táborokba, amelyeknek világa nem volt ismeretlen Rákosi előtt sem.

Tovább...


2017. január 11. szerda
_____________________________________________________________________________Filmsorozat része lesz az Emlékpont

Az 56-os Emlékbizottság pályázatán nyert forrásból készít húszrészes kisfilm-sorozatot a fővárosi Tiszapart Média Kft., amelynek egyik epizódja a hódmezővásárhelyi Emlékpontot mutatja be.

Tovább...


2017. január 9. hétfő
_____________________________________________________________________________Az Emlékpont programjairól a Magyar Katolikus Rádióban

A Magyar Katolikus Rádió orosházi hullámhosszán 2016. december 28-án Dr. Miklós Péter, az Emlékpont intézményvezetője nyilatkozott a közgyűjtemény 2017-es programjairól.

Tovább...


2017. január 5. csütörtök
_____________________________________________________________________________TÖMÖRKÉNY, 150 - Hol a helye a hazai kispróza mesterének?

Dr. Miklós Péter, az Emlékpont intézményvezetőjének írása megjelent a Magyar Idők 2016. december 17-i számában

Tovább...


2017. január 4. szerda
_____________________________________________________________________________Az Emlékpont 2016. évi hírei

Az alábbi linkre kattintva tekintse meg az Emlékpont 2016. évi híreit.

Tovább...


2017. január 1. vasárnap
_____________________________________________________________________________