Nézzen be az
Emlékpontba
 
 
ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK Köszöntő Sajtószoba Létrehozók Linkek HÍREK HÓDMEZŐVÁSÁRHELY EMLÉKPONT KIÁLLÍTÁSOK PROGRAMOK TANÓRÁK MUNKATÁRSAINK KIADVÁNYAINK AZ EMLÉKPONT PÁLYÁZATAI
Tanulmány a hódmezővásárhelyi munkásőrségről
EMLÉKPONT
f
Médiapartnerünk
Párhuzamos kémhistóriák - avagy út Vásárhelyről a hírszerzési szolgálatokig
www.szigoruantitkos.hu
Tanulmány az állambiztonsági szervek hódmezővásárhelyi működéséről
EMLÉKPONT
Andrássy u. 34
Hódmezővásárhely 6800
email: emlekpont@emlekpont.hu
Tel: 06 62 530 940


Fejlesztette: CENTER.HU Kft.

Magyar English Deutsch
 

Oktatási lehetőségek

Az Emlékpont állandó kiállítása az országban egyedülálló módon, a legmodernebb múzeumi eszközökkel, különleges látványvilággal tárja a látogatók elé Magyarország 1945 és 1990 közötti történelmét.


Az oktatási csomag egyedülálló lehetőséget teremt a 20. század történelemének oktatásához, elsősorban az általános iskolák 8. és a középiskolák 12. osztályos diákjai részére ajánljuk. A foglalkozás, amely beépíthető a történelem tantervbe, egy 45 perces tárlatvezetésből, és 45 perces rendhagyó történelemórából áll. A jelentkező csoportok öt különböző témájú tanóra közül választhatnak, amelyeken az 1945-90 közötti korszak egy-egy része kerül részletesebben bemutatásra.


A rendhagyó tanórákon az Emlékpont adatbázisából származó, un. „oral history” (elbeszélt történelem) videóinterjúk, valamint archív filmrészletek felhasználásával készült kisfilmek segítségével a diákok személyes történeteken és sorsokon keresztül szembesülhetnek a múlttal, s élhetik át a bemutatott korszakot.


A tanórák helyszíne az intézmény 81 férőhelyes, korszerű technikai eszközökkel felszerelt előadóterme.


Tanórák címei, témái:

1.) A GULÁG-szigetvilág
Honvédek, leventék, munkaszolgálatosok, deportáltak, „málenkij robot” a Szovjetunióban. A szovjet lágervilág kialakulása és „fejlődése”.

2.) A hagyományos paraszti világ szétverésétől a Fehér Gárdáig
A magyar mezőgazdaság szovjetizálása. Kulákosítás, erőszakos téeszesítés, a tanyavilág elpusztítása. Antikommunista mozgalmak Vásárhely térségében.

3.) Az 1956-os forradalom és szabadságharc
Diákgyűlések Szeged és Vásárhelyen mint a forradalom előzményei. A forradalom és a szabadságharc története, a kádári megtorlás.
A Rákosi-korszak munkáspolitikája. Jegyrendszer és a magyar sztahanovisták. A Kádár-rendszer munkásosztálya a „mennybe megy”? Brigádmozgalom és VGMK.

4.) Élet a Kádár-rendszerben – Munka és mindennapok
Az 1956-os forradalmat követő megtorlás. A „puha diktatúra” mindennapjai (mozgalmi élet, szórakozási lehetőségek, zenei világ, televíziózás, reklámok).

5.) Női sorsok a Rákosi- és a Kádár-korszakban
Családi tragédiák: hadiözvegyek, hadiárvák, „kulákasszonyok” és „kulákfeleségek”. A hagyományos családmodell felbomlása. Nők a politikában, a korszak sztárjai.

6.) A lódenkabáttól a miniszoknyáig
Viseletkultúra és divattörténet a Rákosi-korszaktól a Kádár-korszakig. A farmernadrág lázadásától a trevira sikertörténetéig.

7.) A kommunista rendszer görbe tükre
A korszak bemutatása viccek és vicces történetek segítségével. A politikai humor fénykorszaka, a Ludas Matyi uszításától Hofi „fegyelmezett rendszerkritikájáig”

8.) Rock a tanóra körül – avagy „így mulat a bítes magyar úr”
A rock and roll születésétől a ’70-es évek elejéig, Chubby Checkertől az Omegáig. Sok-sok zene és videoklip, sztorik a zenekarokról.

9.) „Agyamban kopasz cenzor ül” – rocktörténet 2.
A diszkó zenétől az újhullámig és a világzenéig (Boney M-től Loreena Mckennet-ig). A Kádár-korszak lázadó rock együtteseitől a „rendszerváltó rockerek”-ig.

10.) 20. századi politikus életutak
A „Spanyolos”, a „Kopasz”, az „Öreg” és a „Pufajkás”: Rajk László, Rákosi Mátyás, Kádár János és Horn Gyula politikai pályafutásának bemutatása.

11.) A hidegháború története (1946-1989)
Sok nemzetközi feszültséggel járó korszak, melyet a két szuperhatalom, az Amerikai Egyesült Államok és a Szovjetunió közötti folytonos rivalizálás jellemzett. A hidegháború a második világháború két nyertes nagyhatalmának ideológiai, kulturális, gazdasági, politikai összecsapásából állt.

Látogatási szándékukat kérjük, az alábbi elérhetőségeken jelezzék:
Telefon: (62) 530-940
E-mail:
emlekpont@emlekpont.hu